Paolo Giordano: Dnešný život nám kladie otázky, ktoré je veľmi ťažké zodpovedať

Taliansky spisovateľ a autor publikácií Ľudské telo (2014), Čierna a strieborná (2015) či Osamelosť prvočísiel (2017) Paolo Giordano predstavil v utorok večer v jednom z bratislavských kníhkupectiev svoj najnovší román Požierači neba.

12.06.2019 14:00
Paolo Giordano Foto: ,
Taliansky spisovateľ Paolo Giordano prichádza s novou prózou Požierači neba.
debata

Dej knihy sa odohráva počas horúceho leta na juhotalianskom vidieku v regióne Apúlia. Jej hlavnými hrdinami sú štyria tridsiatnici, traja chlapci a jedno dievča, cez ktorých Giordano čitateľov a čitateľky vracia do čias, keď boli lásky životné a osudové a otvára celú škálu tém – hovorí o umelom oplodnení či hľadaní boha, ale aj ekológii a aktivizme, pričom sa nestráni ani vykresleniu protispoločenských názorov a anarchisticky orientovaného zmýšľania ľudí koketujúcich so vzburou. „Myslím, že keď dnes zablúdite do ktorejkoľvek európskej krajiny, narazíte tam okrem iného aj na boj medzi prírodou a človekom. Často dnes vidíme, že dochádza k stretom environmentalistov, ľudí, ktorí sú ekologicky uvedomelí a ostatných. Apúlia je región, kde je takýchto konfliktov veľmi veľa, je to vhodné observatórium na študovanie týchto problémov, preto som si toto miesto vybral ako dejisko svojho románu,“ priblížil Giordano. „Zaujímajú ma otázky, ktoré sa skrývajú za tým, čo sa v tejto environmentálnej sfére deje. Chápem dôvody jednej strany, chápem dôvody druhej strany a zdá sa mi, že v takýchto situáciách, kde nie je jasná odpoveď, sa dnes nachádzame aj v mnohých ďalších témach. Dnešný život nám skrátka kladie otázky, ktoré je veľmi ťažké zodpovedať,“ poznamenal autor.

Jednotlivé témy pritom v novinke vykresľuje cez mladých ľudí, ktorí majú tendenciu vyčleňovať sa zo spoločnosti. „Ja viem, že je veľa mojich rovesníkov a aj mladších ľudí, ktorí sa v tomto preddefinovanom ekonomickom systéme, v týchto štruktúrach cítia zle a rozhodli sa ísť – mnohí z nich špeciálne na juh – a založiť tam squaty a spoločenstvá, prostredníctvom ktorých by mohli vytvoriť nové, lepšie reality,“ povedal Giordano. „Zdá sa mi správne porozprávať o tomto, asi aj preto, že naša generácia bola vždy obviňovaná z toho, že sme generácia bez názoru a bez ideálov, že sme generácia MTV. Aj keď to je aj čiastočne pravda, ja som tiež MTV pozeral tak často, až mi to začalo pôsobiť na mozog, ale dá sa pozerať aj MTV a súčasne sa orientovať v spoločenskom dianí a mať aj politické názory,“ podotkol spisovateľ. „Zdá sa mi, že bolo správne porozprávať tento príbeh, kde vystupuje práve moja generácia, ktorá neponúka žiadne veľké, enormné riešenia a nesnaží sa o zmenu na globálnej úrovni, ale redukuje svoje úsilie na zmeny vo svojom najbližšom okolí, kde máme stále šancu a nádej, že môžeme niečo zmeniť,“ uviedol autor, ktorý sa na Slovensku teší veľkej obľube, čomu nasvedčovala aj veľká účasť na utorňajšom podujatí.

Giordano počas večera priblížil účastníkom a účastníčkam diskusie popri svojich motiváciách formujúcich obsah jeho najnovšieho titulu aj ďalšie plány a všetkým, ktorí mali záujem, knižku následne i podpísal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paolo Giordano