Randi Barrow: Zaša. Príbeh výnimočného psa

Keď sa dvanásťročnému Ivanovi v roku 1941 podarí s vypätím všetkých síl uniknúť spod nemeckej blokády Leningradu, verí, že nájde bezpečné útočisko na vidieku. No mestečko, kam sa uchýli, čoskoro padne do rúk nacistickej armády. V chlapcovi sa zrodí odhodlanie pomôcť svojej vlasti oslobodiť sa a pridá sa k partizánom.

23.06.2019 05:00
debata
Randi Barrow: Zaša. Príbeh výnimočného psa
Randi Barrow Zaša Randi Barrow: Zaša. Príbeh výnimočného psa

Po stretnutí s nacistickým dôstojníkom Ivan vycíti príležitosť pomôcť svojej partizánskej skupine. Nemec navyše vlastní dve šteniatka nemeckého ovčiaka Zašu a Tora, ktoré plánuje vycvičiť proti Rusom. To však chlapec nemôže dopustiť a hoci vie, že major je veľmi nebezpečný a krutý, jedného dňa pozbiera všetku odvahu a šteniatka mu ukradne.

Kým naokolo zúri vojna, Ivan robí všetko pre to, aby bol so psíkmi v bezpečí. No keď Zaša jedného dňa zmizne, musí sa rozhodnúť – má ju hľadať a riskovať všetko, za čo s partizánmi bojovali, alebo zachrániť seba a Tora?

Američanka Randi Barrow (1948) začala písať knihy pre staršie deti potom, ako ukončila kariéru advokátky pri procesoch rozhodujúcich o adopciách. V anglickom origináli Finding Zasha (Scholastic Press 2013). Preložila Eva Krajíčková.

Albatros

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #leningradská blokáda #Leningrad #Albatros #Randi Barrow