Kamil Zbruž: Uroboros / Magnum Opus

Dva útle zväzky vychádzajú básnikovi a niekdajšiemu "barbarovi" a oba sú venované legende slovenskej nekonvenčnej poézie, Milanovi Adamčiakovi (1946-2017). Uroboros je "minimalistický bestseller" - kniha s dvanástimi stranami sa zaoberá otázkou času a večnosti.

26.06.2019 05:00
debata
zväčšiť Kamil Zbruž: Uroboros / Magnum Opus
Kamil Zbruž Uroboros / Magnum Opus Kamil Zbruž: Uroboros / Magnum Opus
zväčšiť Kamil Zbruž: Uroboros / Magnum Opus
Kamil Zbruž: Uroboros / Magnum Opus Kamil Zbruž: Uroboros / Magnum Opus

Magnum Opus, undergroundový happening, je koncipovaná ako grafická partitúra. Je spievateľná aj hrateľná. Vizuálnu hudbu predvádza a diriguje sám autor. „Fotografie, ktoré obleteli facebook, sa zlietli do tejto knihy, aby definitívne spojili horné s dolným,“ píše sa vo vydavateľskej anotácii o knižke.

Básnik experimentátor, príležitostný novinár a dnes slobodný umelec Kamil Zbruž (1964) debutoval v roku 1993 zbierkou parodických básní Spitý imidž. Príslušník tzv. barbarskej generácie (Litvák, Turan, Bielik, Zbruž) sa nadlho odmlčal po spoločnom projekte menovaných, nazvanom Barbar(u)ská ruleta (1998), do ktorého prispel 22-stranovým „textom“ Ticho – fakticky čistými stranami. K slovu sa opäť prihlásil v roku 2015 hneď troma knižkami – Notes, Sothis a Barbarská generácia, z ktorých jedna – Notes – obsahovala opäť prázdne stránky. O rok nato k nim pridal knižku Azoth.

Vlna

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Kamil Zbruž