Nadia Terranova: Zbohom prízraky

Dom medzi dvomi morami. Do jeho izieb sa vracia tridsaťšesťročná Ida, aby sa raz a navždy rozlúčila s prízrakmi svojho detstva a dospievania.

27.06.2019 05:00
debata
zväčšiť Nadia Terranova: Zbohom prízraky
Nadia Terranova Zbohom prízraky Nadia Terranova: Zbohom prízraky

Na začiatku románu sa stretávame s Idou v sicílskom prístave Messina, kde sa narodila. Jej matka ju požiadala o pomoc pri oprave rodného domu, ktorý má v úmysle predať. Obklopená predmetmi z dávnych čias stojí pred dilemou, čo uchovať a čoho sa zbaviť, ako sa vyrovnať s traumou z detstva.

Pred viac ako dvadsiatimi rokmi jej otec zmizol. Nezomrel: jedného dňa jednoducho odišiel a už sa nevrátil. So stratou otca si Ida spája zdrvujúce matkino mlčanie, svoju identitu a dokonca aj vzťah s vlastným manželom, ktorý je jej záchranou a skazou zároveň. V momente, keď ju rodný dom ovládne aj so svojimi prízrakmi, musí prelomiť kliatbu a dovoliť, aby jej otec nadobro odišiel z jej života aj vnútra.

Talianska spisovateľka a novinárka Nadia Terranova (1978) rozpráva vo svojej najnovšej knižke o posadnutosti stratou, o tom, ako nás minulosť ovládne, ak sa jej nepozrieme do očí. Jej prvý román Roky naopak vyšiel v roku 2015 a získal niekoľko cien (Premio Bagutta za literárnu prvotinu, Premio Brancati a americkú cenu The Bridge Book Award). Napísala aj knihy pre deti Bruno, chlapec, ktorý sa naučil lietať a Svet sa rúca. Píše do denníka Repubblica a iných periodík.

V talianskom origináli Addio fantasmi (Einaudi 2018). Preložila Adriana Šulíková.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka