Zomrel spisovateľ Peter Glocko

Spisovateľ Peter Glocko, ktorý bol známy najmä tvorbou pre deti a mládež, ale písal aj pre dospelých, zomrel vo veku 73 rokov. O jeho úmrtí informovalo Literárne informačné centrum. Glocko pôsobil aj ako redaktor, scenárista a autor rozhlasových hier. Posledná rozlúčka bude v pondelok 1. júla o 10. h na Vrakunskom cintoríne.

27.06.2019 11:17
Spisovateľ Peter Glocko (vľavo) so synom Petrom... Foto: ,
Spisovateľ Peter Glocko (vľavo) so synom Petrom na snímke z roku 2005.
debata (2)

„Peter Glocko bol vynikajúci spisovateľ. Písal krásne príbehy s posolstvami v duchu Dobšinského, ktorého obdivoval. Jeho knihy sa veľmi dobre ilustrovali, odkedy sme sa stretli, urobili sme ich spolu viacero,“ zaspomínal si pre Pravdu maliar a ilustrátor Martin Kellenberger. „Sú to knihy s nádhernými príbehmi, prírodou, ľudovými múdrosťami, ktoré prerástli do života, s figliarstvom, vtipom aj dobromyseľným poučením, bez mentorstva,“ dodal Kellenberger. „Výtvarníkovi vždy dával šancu na vyštylizovanie postáv, flóry a fauny, hradov, rytierov, tajomstva, jaskýň, ktoré sa v jeho knižkách objavovali. Bol to náš druhý Dobšinský a bude chýbať,“ povedal Kellenberger, ktorý Glockovi ilustroval napríklad knihy Kominárik (1994), Čarovné príbehy z rozprávkovej záhrady (2008) či Šťastenko a Zlomor (2016).

„Glockova prozaická tvorba zahŕňa dva základné tvorivé okruhy: modernú autorskú rozprávku a historické a psychologické romány pre mládež. V rozprávkovej tvorbe vychádzal z ľudových povestí, ktoré prostredníctvom pútavého sujetu, psychologicky prekreslenými postavami a citlivou prácou s dialektickou vrstvou jazyka pretvoril do podoby modernej rozprávky. Súčasne s tvorivou adaptáciou ľudovej rozprávky rozvíjal Glocko aj svoju tvorbu v žánri psychologického a dobrodružného románu. Najmä jeho dobrodružno-historické romány Ruža pre Jula Verna a Tomáš a lúpežní rytieri, tvorivo a úspešne využívajúce aj prvky žánru sci-fi, majú rovnocenné miesto v kontexte európskeho románu pre mládež,“ napísal o Glockovi Anton Baláž, podľa ktorého Glocko obdivuhodne kombinoval historické fakty s fikciou.

Glocko bol autorom vyše dvadsiatich kníh pre deti a mládež, ako scenárista sa podpísal napríklad pod filmové rozprávky Martina Ťapáka Putovanie do San Jaga (1973), Plavčík a Vratko (1981) či Popolvár najväčší na svete (1982), podľa jeho predlohy vznikol animovaný seriál Vodník Rybka a figliar Šupka.

Glocko debutoval v roku 1970 knihou Šťastenko, v ktorej prerozprával ľudové povesti a rozprávky zo Zamaguria. Zozbieral ich Viktor Majerník, s ktorým Glocko spolupracoval aj na knihe Vodníkove zlaté kačky. Vlastné autorské rozprávky vydal v knihách Ako kominárik svetom putoval (1974) či O klobúku, ktorý nechcel čarovať (1980). Peter Glocko napísal aj viacero románov pre mládež – Ruža pre Jula Verna (1986), Tomáš a lúpežní rytieri (1987), Ja sa prázdnin nebojím (1988) či Robinson a dedo Milionár (1990). Z tvorby pre dospelých: Šťastný pán Cyprián (1980), Hĺbka ostrosti (1982), Srdcový kráľ (1984).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Peter Glocko