Bruce Cameron - Psia duša 2. Potrebuje vlastného psíka a ochrancu

Krásny príbeh o vernom psom kamarátovi, ktorý nakoniec nájde svojho strateného pána. Psia duša 2

02.07.2019 07:00
debata
Bruce Cameron - Psia duša 2 Foto: IKAR
Bruce Cameron - Psia duša 2 Bruce Cameron - Psia duša 2

Bailey je dobrý pes. Má za sebou niekoľko rušných a pohnutých životov, ale svoju misiu splnil a teraz si spokojne žije u svojej rodiny. Až kým sa neobjaví nový prírastok – malá Clarity. Zvedavé bábätko Clarity od útleho detstva stvára huncútstva na rodinnej farme a Bailey rýchlo nadobudne istotu, že maličké dievčatko zo všetkého najviac potrebuje vlastného psa. A ochrancu. Psia duša 2 je podmanivý príbeh nádeje, bezhraničnej oddanosti a najmä lásky. Chytí za srdce nielen majiteľov domácich miláčikov.

Už v roku 2017 si získal srdcia divákov po celom svete film Psia duša o vernom Baileym, ktorého duša sa postupne prevteľuje do rôznych psíkov, aby tak naplnil svoje psie poslanie na Zemi a on sa vrátil k „svojmu“ chlapcovi.

Tento príbeh sa zrodil v hlave spisovateľa Bruca Camerona počas jednej cesty autom, keď sa snažil utešiť svoju vtedajšiu priateľku (dnes manželku) Cathryn Michon. Prišla vtedy o dlhoročného psieho kamaráta a veľmi jej chýbal. „Zastavili sme sa na kávu a keď sme sa vrátili do auta, Bruce mi začal rozprávať o psej duši. Tiekli mi slzy, ale hneď som mu povedala, že túto knižku musí napísať, pretože pomôže mnohým ľuďom.“

Kniha Psia duša vyšla v roku 2010 a okamžite sa zaradila medzi bestsellery. Preto nikoho neprekvapilo, keď sa už po dvoch rokoch na pultoch kníhkupectiev objavilo jej pokračovanie Psia duša 2. Z oboch kníh spolu sa po celom svete predalo 5 miliónov výtlačkov a rovnakým hitom sa stal aj prvý film v réžii Lasseho Hallströma. Preto bolo len otázkou času, kedy sa filmári pustia aj do druhej knihy.

„Krásny a dojímavý príbeh o bezhraničnej a bezpodmienečnej láske medzi človekom a štvornohým priateľom. Knižka je plná silných emócií a pohladí dušu nielen psičkárom. Po jej prečítaní vo vás bude ešte dlho rezonovať neopísateľný pocit a mnohým čitateľom pomôže pochopiť psiu dušu a možno vyvolá túžbu mať tiež svojho chlpatého strážneho anjela,“ povedala Anna Nagyová, predsedníčka OZ Psia duša pre Knižný kompas.

Režisérka oceňuje spisovateľov úprimný štýl: „Bruce Cameron má úžasný talent a vie dokonale zladiť psí a ľudský pohľad na veci.“

Ako fanúšička prvej časti sa snažila zachovať kontinuitu Baileho rozprávania a jeho napojenie na diváka v kine. „V našom filme sa psíkom nehýbu papuľky a nerozprávajú. Počujete len ich myšlienky. Ak ste milovníkom psov, určite sa s tým vaším rozprávate a radi by ste počuli ich odpovede. Niektorí psi tak poľudštili, že veríte, že si myslia presne to čo vy.“

Okrem toho, že Bailey plní svoju misiu a presne podľa Ethanových pokynov dáva pozor na CJ , stále viac začína chápať, čo vlastne znamená byť človekom. A presne toto oslovilo tvorcov. “Tento príbeh je viac sústredený na ženy,” hovorí režisérka. “Mňa dostala hlavne postava CJ. Keď sledujeme osud jedného človeka a jeho psa, celým príbehom sa tiahne jedno vlákno, ktoré drží film pokope. Som matka a mala som pocit, že vo filme by sme vedeli povedať veľa o tom, ako sa vychovávajú deti a aké je to byť ženou.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Psia duša