Čo skrýva rúško rumunského tajomstva?

Bude fajn, keď to bude, odpovedal vlani na otázku, či organizátori chystajú niečo špeciálne k 20. výročiu Mesiaca autorského čítania jeho programový riaditeľ Petr Minařík. Spolu s Pavlom Řehoříkom založili v roku 1995 v Brne vydavateľstvo Větrné mlýny a o päť rokov neskôr aj spomínaný, dnes už najväčší stredoeurópsky literárny festival.

09.07.2019 12:00
Veronika Šikulová Foto: ,
Slovenskú literatúru bude v Košiciach zastupovať aj Veronika Šikulová.
debata

„Rozhodne sme vtedy nepredpokladali, že sa akcia udrží dvadsať rokov, že získa zahraničnú líniu, ktorá každoročne program obohatí o 31 autorov z jednej hosťujúcej krajiny a že sa rozšíri do piatich miest a štyroch krajín,“ zhodnotil riaditeľ festivalu Pavel Řehořík.

Základňou a domovom festivalu, odkiaľ sa rozbieha do sveta, je Brno, na Slovensku sa koná od roku 2012 v Košiciach. Potrvá tu do 1. augusta. Čítania sú denne od 18. do 20. h v LitParku na Kukučínovej 2. „Festival prebieha v Brne, Košiciach, Ostrave, Vroclave a Ľvove. A presne v tomto poradí ako som mestá vymenovala, sa deň po dni budú presúvať a postupne predstavovať naši literárni hostia. Denne predstavíme dvoch autorov. Úlohy čestného hosťa sa zhostilo Rumunsko, preto jeden z dvojice autorov bude stále Rumun. Druhý z dvojice bude zástupca z festivalovej štvorky, čiže Slovák, Čech, Poliak alebo Ukrajinec,“ vysvetlila princíp presúvania literárnych hostí z mesta do mesta Kamila Prextová, poverená riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, ktorá slovenskú časť festivalu zastrešuje.

„Vystúpenia budú moderované a cudzojazyčné texty premietané na plátne v slovenskom, respektíve českom preklade, súčasne s autorovým čítaním. Na záver vystúpenia ponúkame otvorenú besedu, ktorá vytvorí priestor, dozvedieť sa o autorovi a jeho krajine aj o čosi viac,“ dodala Prextová.

Nezaostáva za filmom

Prvým čestným hosťom festivalu bolo v roku 2005 Slovensko, odvtedy predstavil literatúru krajín ako Bielorusko, Kanada, Luxembursko, Španielsko, Turecko a aktuálne Rumunsko. „Súčasná rumunská literatúra je v rovnako dobrej kondícii ako tamojší film, iba o tom nevieme, pretože nám chýbajú preklady. Rumunská kultúra, rovnako ako celá krajina, sú pre nás stále akoby zahalené rúškom tajomstva, to chceme zmeniť,“ povedala Renata Obadálková, koordinátorka programového tímu Mesiaca autorského čítania. Festival podľa nej predstaví naozajstné hviezdy rumunskej literatúry.

Festival 1. júla v Brne a 2. júla v Košiciach otváral spisovateľ a bývalý rumunský minister zahraničných vecí Adrian Cioroianu. Príde napríklad aj Ana Blandiana (v Košiciach 10. 7.), ktorá patrí k najvýraznejším hlasom súčasnej rumunskej poézie. Jej diela preložili do dvadsiatich šiestich jazykov a je známa tiež svojou angažovanosťou za občiansku spoločnosť a ľudské práva. Čítať do Košíc príde aj uznávaný historik a autor rozsiahleho diela o dejinách Rumunska Lucian Boia (19. 7.) či prozaik, dramatik a scenárista Lucian Dan Teodorovici (20. 7.). Jeho román Matei Brunul (Matej Hnedý), v ktorom hrdinu konfrontuje s totalitnou realitou, prirovnal britský spisovateľ David Lodge ku Kunderovmu Žartu.

Detaily, ktoré narúšajú rovnováhu

Festival hostí aj jedného z najpreklada­nejších rumunských spisovateľov súčasnosti Dana Lungua (23. 7.). „Zaujímajú ma detaily, ktoré narúšajú rovnováhu, čeria hladinu. Zakopnutia či zakašlania, ktoré zbavujú kúzla. Prejavy tápania, ktoré mimovoľne rozvracajú spoločnosť a nútia nás klásť si stále znovu otázky o tom, kým sme,“ cituje ho stránka festivalu.

„Medzi zvučné mená, ktoré budú reprezentovať tzv. usporiadateľskú vetvu, určite radím Irenu Brežnú, Pavla Rankova či Alexandru Salmelu, ale to neznamená, že ďalší hostia nebudú rovnako výnimoční,“ dopĺňa Kamila Prextová. Do Košíc prídu aj Veronika Šikulová či Laco Kerata.

„Domácu spisovateľskú vetvu, do ktorej rátam slovenských aj českých spisovateľov, do celkového počtu 31 doplnia hostia z Poľska a Ukrajiny. Čo sa týka čestného hosťa Rumunska a jeho 31 autorov, naozaj si myslím, že sa máme na čo tešiť. Nájdete medzi nimi historika, žurnalistu, špeciálneho pedagóga, psychológa, režiséra no napríklad aj zakladateľa literárneho smeru frakturizmus. Mnohí z týchto autorov, ktorí nás navštívia, sú nositeľmi prestížnych literárnych ocenení. Rozhodne to bude opäť veľmi silný ročník, ktorý rozšíri naše literárne obzory,“ dodala Prextová. Z českých spisovateľov sa v Košiciach predstavia napríklad David Zábranský (11. 7.), Petra Hůlová (14. 7.) či Petr Borkovec (25. 7.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Rumunsko #lietratúra #autorské čítanie