Verona Štrba Škultéty: Denník Uršule Crohnovej

Najľahšie je klamať samého seba. To sa dá robiť takmer donekonečna. Takmer. Až kým to nepraskne.

12.07.2019 07:00
debata
zväčšiť Verona Štrba Škultéty: Denník Uršule Crohnovej
Verona Štrba Škultéty Denník Uršule Crohnovej Verona Štrba Škultéty: Denník Uršule Crohnovej

Až kým obrovský sebaklam nevyústi do príbehu o pohľade do najhlbšieho vnútra krehkej bytosti, o strachu, ktorý paralyzuje, o sebadisciplíne, ktorá prichádza a odchádza, o sile bojovať, o radosti, ale aj o slabosti, smútku a frustrácii. A v neposlednom rade o odhodlaní naučiť sa žiť s Crohnovou chorobou.

Chronický zápal tráviacej sústavy, trápi čoraz viac Slovákov. O gastroentero­logických problémoch obvykle nerozprávame na káve, a zároveň nie je bežné ani verejne hovoriť o svojom boji s nevyliečiteľnou chorobou. Spisovateľka a indoorová lezkyňa Verona Štrba Škultéty nemá problém ani s jedným. Debutovala vlani humoristickou ženskou knihou Pani Gangstrová, jej nový autobiograficky ladený román hovorí nielen o chorobe, ale aj o tom, ako choroba poznačila partnerský vzťah a snaží sa poukázať na liečbu oboch.

„Prečítal som ten strhujúci príbeh o chorobe a liečbe tela i vzťahu (oscilácia medzi oboma rovinami obohacuje text a znásobuje jeho účinok) na dúšok a musím autorke vysloviť ľudský i literárny obdiv. Slovom, gratulujem,“ napísal o knižke spisovateľ Pavel Vilikovský.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka