Kniha Ak zastaneš, zamrzneš približuje Andreja Tušera aj žurnalistiku

Publikácia Ak zastaneš, zamrzneš o profesorovi žurnalistiky Andrejovi Tušerovi je nielen jeho ucelenou biografiou, ale aj prehľadom dejín slovenského novinárstva. Okrem knižného rozhovoru s Tušerom prináša spomienky a vyjadrenia jeho kolegov, priateľov a študentov či množstvo fotografií. Autorkou knihy je spisovateľka literatúry faktu a mediálna teoretička Mária Macková.

13.07.2019 19:27
debata

„Názov knihy je životným mottom Andreja Tušera a pochádza od jeho priateľa, svetoznámeho horolezca Ivana Fialu, ktorý horolezectvo nenazýval športom, ale považoval ho za svetonázor. Z Tušerových slov je táto filozofia zrejmá na viacerých miestach v knihe, kde hovorí aj to, že ,mám rád svoju prácu, nedokážem byť nečinný‘,“ uviedlo vydavateľstvo DAXE, v ktorom kniha vyšla. „Tušerove výpovede odkrývajú jeho profesionálny i ľudský rozmer, ktorým ovplyvnil viac ako dve generácie slovenských novinárov a ďalších pracovníkov médií.“

Dlhoročný novinár a pedagóg Andrej Tušer je uznávaným odborníkom v masmediálnej oblasti, aj autorom množstva článkov, odborných publikácií či monografií. Napísal tiež knihu Ako sa robia noviny (1999), považovanú aj za "základnú učebnicu“ novinárstva.

Mária Macková: Ak zastaneš, zamrzneš Foto: DAXE
Mária Macková: Ak zastaneš, zamrzneš Tušer Mária Macková: Ak zastaneš, zamrzneš

Pôsobil na viacerých slovenských univerzitách. Okrem Univerzity Komenského v Bratislave aj na Trnavskej univerzite v Trnave, na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, na Katolíckej univerzite v Ružomberku či na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. V roku 1997 sa stal prvým slovenským profesorom žurnalistiky a až do roku 2011 bol jediným profesorom tohto vedného odboru na Slovensku.

O novinárstve nehovorí len ako o siedmej veľmoci, zdôrazňuje aj fakt, že „príklad Jána Kuciaka ukázal silu médií aj v konštelácii moci v rámci krajiny. Popri zákonodarnej, výkonnej a súdnej sa totiž považujú médiá aj za štvrtú moc v štáte. Že ňou sú, dokázali masové zhromaždenia ľudí po celom Slovensku, vyvolané práve najvyššou obeťou mladého žurnalistu a jeho priateľky.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ak zastaneš #zamrzneš #Andrej Tušer #Mária Macková