Ajelet Gundar-Gošen: Klamárka

Tretí román izraelskej autorky je príbehom mladého dievčaťa, ktoré trávi leto brigádou v zmrzlinárni. Každý deň obsluhuje desiatky ľudí, no nikto jej nevenuje zvláštnu pozornosť.

18.07.2019 05:00
debata
Ajelet Gundar-Gošen: Klamárka
Ajelet Gundar-Gošen Ajelet Gundar-Gošen: Klamárka

Vo svojom teenagerskom živote zažíva samú frustráciu a zúfalstvo. Náhodné stretnutie s postarším mužom, bývalou celebritou, ktorý sa k zmrzlinárke správa nanajvýš arogantne, je zvratom v jej živote. Dievča sa bráni poníženiu, až sa stane stredobodom pozornosti a muža krivo obviní zo sexuálneho napadnutia. Nevinná lož spraví zo šikanovaného dievčaťa hrdinku a mediálnu hviezdu. Nepočítala však so skrytým svedkom udalosti.

Príbeh o osamelosti, dospievaní, morálnych dilemách, spoločenstve a moci. Príbeh o lži, ktorá sa vymkne z rúk a žije si vlastným životom, rovnako ako klamárka.

Ajelet Gundar-Gošen (1982) je ​mladá izraelská autorka niekoľkých prozaických diel, ktoré zožali úspech aj literárne ceny nielen v Izraeli. Jej pôvodnou profesiou je psychológia, ale povesť si získala aj svojimi filmovými scenármi. V slovenčine jej vyšiel román Prebúdzanie levov.

V hebrejskom origináli Ha-Shakranit Ve-Ha-Ir (Achuzat Bayit 2018). Preložila Silvia Singer.

Artforum

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #knižná novinka #Artforum #Ajelet Gundar-Gošen