Terry Pratchett: Stráže! Stráže! Úžasná Plochozem

Volajú ich hradná stráž, mestská stráž alebo jednoducho stráž. Bez ohľadu na meno je ich úloha v žánri hrdinskej fantasy rovnaká: najneskôr v tretej-štvrtej kapitole knihy sa vrútiť do miestnosti, po jednom sa vrhnúť na hlavného hrdinu a dať sa zabiť. Nik sa ich ešte nespýtal, či na to majú chuť.

31.07.2019 05:00
debata
zväčšiť Terry Pratchett: Stráže! Stráže! Úžasná Plochozem
Terry Pratchett Stráže! Stráže! Úžasná Plochozem Terry Pratchett: Stráže! Stráže! Úžasná Plochozem

Volajú ich hradná stráž, mestská stráž alebo jednoducho stráž. Bez ohľadu na meno je ich úloha v žánri hrdinskej fantasy rovnaká: najneskôr v tretej-štvrtej kapitole knihy sa vrútiť do miestnosti, po jednom sa vrhnúť na hlavného hrdinu a dať sa zabiť. Nik sa ich ešte nespýtal, či na to majú chuť.

Týmto statočným mužom venoval Terry Pratchett prvú knihu zo série o mestskej stráži – nevyhnutnej súčasti najstaršieho a najšpinavšieho mesta na celej Plochozemi, Ankh-Morporku. Mesta, kde sa pod tvrdou rukou vládnuceho patricija museli naučiť spolu existovať Cech zlodejov, Cech vrahov a ďalší ctihodní občania. Za pestrou zmesou ankh-morporských obyvateľov v ničom nezaostáva zostava mestskej stráže – aj keď toho času tak trochu v (morálnom!) rozklade.

Neutešený stav mužov zákona však posilní čestný podstrážnik Mrkva, ktorého vychovali trpaslíci. Jeho nováčikovské nadšenie kolegov nakopne, a práve včas. Čím skôr totiž treba vyriešiť záhadné zločiny, najmä keď za rohom číha drak…

Anglický novinár a spisovateľ Terry Pratchett (1948–2015) patrí medzi najpopulárnejších autorov humoristických fantasy románov. Jeho séria kníh o Plochozemi sa stala kultovou záležitosťou. V príbehoch vystupujú originálne postavičky – od svalnatých hrdinov (často s mierne malým mozgom) cez mudrcov, nahlúplych mágov, svojrázne čarodejnice, mimozemšťanov, nevrlých trpaslíkov či naštvaných bohov, až po hovoriace stromy a kamene. V jeho dielach sú navyše narážky a zároveň paródie na klasické diela.

V anglickom origináli Guards! Guards! A Discworld novel (Corgi 1989). Preložil Vladislav Gális.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka