Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan: Dejiny Sedmohradska

Názov Sedmohradsko nesie v súčasnosti jedna z troch veľkých historických provincií (Sedmohradsko, Valašsko a Moldavsko) tvoriacich Rumunsko, najväčšiu krajinu v juhovýchodnej Európe (s rozlohou približne 240-tisíc km2), ktorá je domovom majoritného rumunského národa. Geografický význam názvu sa časom menil.

02.08.2019 05:00
debata
zväčšiť Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan: Dejiny Sedmohradska
Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan Dejiny Sedmohradska Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan: Dejiny Sedmohradska

V stredoveku (12.-16. stor.) sa vzťahoval len na konkrétny región vnútri karpatského oblúka, ktorý bol v tom čase samostatným vojvodstvom v rámci Uhorského kráľovstva. Neskôr, po vzniku Sedmohradského kniežatstva, sa označenie rozšírilo aj na ostatné provincie na západe. V súčasnosti sa názov Sedmohradsko používa v širokom význame, to znamená, že ľudia ním bežne označujú celé severozápadné Rumunsko. Kniha hovorí o minulom živote najvýznamnejších komunít, populácií, národov a národností, ktoré žili na území Sedmohradska.

Rumunský historik Ioan-Aurel Pop (1955) je autorom a spoluautorom viac ako osemdesiatich kníh, vedeckých úvah a učebníc a viac ako sedemsto odborných článkov a štúdií, z ktorých medzi najnovšie patria Ilustrované dejiny Rumunov pre mladých.Je rektorom Babes-Bolyai University v Kluži a predsedom Rumunskej akadémie vied. Spoluautorom knihy je rumunský historik Ioan Bolovan (1962). V rumunskom origináli Istoria Transilvaniei (Școala Ardeleană 2014). Preložili Jana Páleníková, Martin Dorko a Peter Kopecký.

AnaPress

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka