Reiner Engelmann: Účtovník z Osvienčimu

Oskar Gröning (1921-2018) mal dvadsaťjeden rokov, keď ako presvedčený príslušník SS nastúpil do služby v koncentračnom tábore Osvienčim. Jeho úlohou bolo viesť záznamy o skonfiškovaných cennostiach väzňov.

04.08.2019 05:00
debata (2)
zväčšiť Reiner Engelmann: Účtovník z Osvienčimu
Reiner Engelmann Účtovník z Osvienčimu Reiner Engelmann: Účtovník z Osvienčimu

Hoci Gröning vedel o ich vraždení, svoju prácu v Osvienčime ospravedlňoval slovami, že je iba účtovník, a teda sa bezprostredne nepodieľa na zabíjaní. Až o sedemdesiat rokov ho nemecký súd v rámci jedného z posledných veľkých osvienčimských procesov odsúdil za napomáhanie pri vražde 300-tisíc Židov na štyri roky väzenia. Gröning uznal morálnu spoluvinu, proti rozsudku sa odvolal.

Autor sa na základe rozhovorov a súdnych protokolov zaoberá zastávkami na životnej ceste Gröninga a procesom s jeho osobou. Procesom, ktorý mal pre rodiny obetí koncentračného tábora mimoriadny význam. Procesom, ktorý na lavicu obžalovaných neposadil iba Gröninga, ale aj celé nemecké súdnictvo.

Nemecký autor Reiner Engelmann (1952) študoval sociálnu pedagogiku, venuje sa problematike spoločenského násilia a mládeže, organizuje poznávacie cesty školákov do Osvienčimu. V nemeckom origináli Der Buchhalter von Auschwitz (CBJ/Random House 2019).

Fortuna Libri

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka