Juraj Činčura: História oceánov

Spoznáme nielen prvú dažďovú kvapku, ktorá dopadla do takmer 3 miliardy starého sopečného popola, čo stuhol na pevnú horninu, ale aj názory ľudí na vodu od praveku až dodnes.

09.08.2019 05:00
debata
Juraj Činčura: História oceánov Foto: Marek Petržalka
Juraj Činčura História oceánov Juraj Činčura: História oceánov

Dozvieme sa, že súčasné oceány nie sú stále, ale že sa ustavične vyvíjajú. Pohybujú sa na jednotlivých litosférických platniach, z ktorých pozostáva Zem. Dôsledkom pohybu platní a s nimi oceánskeho dna sú aj katastrofické procesy – zemetrasenia, cunami a sopečná činnosť, ktoré si takmer každoročne vyžiadajú nejeden ľudský život a spôsobia obrovské materiálne škody. Takisto sa dozvieme o tropických búrkach, o zničujúcej sile hurikánov a tajfúnov.

Spoznáme aj prvých moreplavcov a objaviteľov. Ich predchodcami boli často iba legendárni hrdinovia alebo starovekí bohovia Mezopotámie a Egypta. Dozvieme sa, ako Indický oceán vytlačil z mapy sveta prehistorický oceán Tethys, ako Atlantický oceán oddelil Ameriku od Európy a Afriky a Tichý oceán a deje prebiehajúce na jeho dne vytvorili Ohňový prstenec plný prírodných katastrof.

Široká škála prírodných a ich súvislosť s osudmi ľudskej spoločnosti, o ktorých informuje kniha geológa a geografa Juraja Činčuru, ju zaraďujú k moderným dielam literatúry faktu.

Veda

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #veda #Juraj Činčura