Juraj Hradský: Bitka pri Lamači

Po víťazstve pruskej armády v bitke pri Hradci Králové sa rakúske vojská presúvali k Prešporku, kde mali Prusom zabrániť v postupe na Viedeň.

29.08.2019 05:00
debata
Juraj Hradský: Bitka pri Lamači
Juraj Hradský Bitka pri Lamači Juraj Hradský: Bitka pri Lamači

Bitka pri Lamači ukončila prusko-rakúsku vojnu na poludnie 22. júla 1866, kedy vstúpilo do platnosti prímerie. V dôsledku prehratej vojny musel cisár František Jozef I. prijať veľa pokorujúcich opatrení s obrovskými dôsledkami.

Autor zaznamenáva priebeh bitky a rokovania predchádzajúce podpisu mierovej zmluvy. Popisuje charakter a stav nepriateľských armád, predstavuje veliteľov a padlých oboch armád. Z dobových kroník poznávame aj život v Prešporku, Lamači, Dúbravke, Záhorskej Bystrici a v Devínskej Novej Vsi krátko pred samotnou bitkou.

Výtvarník a publicista Juraj Hradský (1953) je autorom viacerých monografií a početných článkov o historických zbraniach v odborných časopisoch. Je členom Československej Napoleonskej spoločnosti so sídlom v Brne, Medzinárodnej Napoleonskej spoločnosti, Slovenskej muzeálnej spoločnosti, Slovenskej genealogickej a heraldickej spoločnosti.

Marenčin PT

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Marenčin PT #Lamač #Juraj Hradský