Anasoft litera má päť známych finalistov

Päť finalistov literárnej ceny Anasoft litera je známych! Päticu najlepších slovenských kníh a ich autorov za rok 2018 tvoria Juraj Bindzár a jeho kniha Zvon, Ivana Dobrakovová: Matky a kamionisti, Milo Janáč: Milo nemilo, Ivan Medeši: Jedenie a Pavel Vilikovský a jeho kniha RAJc je preč. Celkový víťaz bude známy 18. septembra.

03.09.2019 15:31 , aktualizované: 18:43
kul-anasoft litera Foto:
debata

Od leta minulého roka porotcovia a porotkyne postupne čítali všetky prozaické knihy, ktoré sú automaticky nominované na literárnu cenu Anasoft litera. Odbornú porotu v roku 2019 tvoria prekladateľka a literárna publicistka Gabriela Magová, literárni vedci Ľubica Schmarcová, Karol Csiba, Pavol Markovič a spisovateľ a publicista Ján Štrasser.

Dnes zverejnili mená piatich finalistov – päticu najlepších slovenských kníh a ich autorov za rok 2018. „Sú to všetko špičkové diela súčasnej slovenskej literatúry, päť veľmi dobrých kníh,“ zhodnotil člen poroty Ján Štrasser.

Na Slovensku vyšlo v roku 2018 vyše 200 kníh pôvodnej prózy. Desiatky detektívok, románov či príbehov podľa „skutočných udalostí“ či tých inšpirovaných minulosťou aj mnoho iných. Päťčlenná odborná porota ceny Anasoft litera z nich vybrala najprv desať najzaujímavejších.

Do desiatky najlepších kníh, ktoré na Slovensku vyšli v roku 2018, vybrali autorov Juraj Bindzár: Zvon (Orman, 2018), Jana Bodnárová: NOCturná (Trio Publishing, 2018), Ivana Dobrakovová: Matky a kamionisti (Marenčin PT, 2018), Denisa Fulmeková: Doktor Mráz (Slovart, 2018), Milo Janáč: Milo nemilo (Kráľovstvo dokonalosti, 2018), Juraj Kováčik: V panoramatickom kine (Slovart, 2018), Ivan Medeši: Jedenie (Východoslovenské združenie Valal, 2018), Vanda Rozenbergová: Tri smrtky sa plavia (Slovart, 2018), Marek Vadas: Zlá štvrť (K. K. Bagala, 2018), Pavel Vilikovský: RAJc je preč (Petrus, 2018).

„V roku 2018 vyšlo viac dobrých kníh ako desať. Síce sme sa na tejto desiatke zhodli pomerne rýchlo, ale raz toľko zostalo aj „pod čiarou“. Sme radi, že sa nám okrem už zabehnutých autorov a autoriek podarilo nájsť aj niekoľko nových mien. Ťažšia časť rozhodovania je ešte pred nami, lebo zatiaľ sa neukazuje jednoznačný favorit a karty môžu zamiešať aj nováčikovia,“ zhodnotila porota.

Vo finálovej päťke sa ocitol niekoľkonásobný finalista a laureát ceny Anasoft litera Pavel Vilikovský, ktorý bol v užšom výbere už aj minulý rok, niekoľkonásobná finalistka Ivana Dobrakovová, ktorá za knihu Matky a kamionisti už tento rok získala Cenu Európskej únie za literatúru. Medzi niekoľkonásobnými finalistami bol aj Juraj Bindzár, ktorý sa, žiaľ, vyhlásenia finále nedožil. Zomrel v júni tohto roka vo veku 76 rokov. Päticu uzatvárajú dvaja nováčikovia v tejto cene, Ivan Medeši, príslušník rusínskej národnostnej menšiny, a Milo Janáč, ktorý sa do finále dostal so svojím debutom.

„Ja som s výberom finalistov veľmi spokojná. Hoci na začiatku sme mali veľké pochybnosti, pretože v desiatke si boli knihy kvalitatívne veľmi podobné, rozhodli sme sa správne,“ hovorí členka poroty Anasoft litera Gabriela Magová. Ako dodáva, sú to veľmi rôznorodé knihy, ako sú aj ich autori a každá z nich si nájde celkom iných čitateľov.

Jednotlivých finalistov predstavila takto: Bindzárov román je naozaj prepracované dielo, asi najlepšie od autora. Medeši a Janáč sú provokatívni a očakávam, že najmä škandalózne Medešiho Jedenie vzbudí najviac otáznikov, ale v slovenskej literatúre by chýbalo. Dobrakovovej Matky a kamionisti sú čitateľsky veľmi zaujímavé, aj Bodnárovej NOCturná a Vilikovský je poklad, ktorý si treba vychutnať.

„Na Slovensku vzniká veľká knižná produkcia, „veľa kníh na obyvateľa“. Ale ponuka je veľmi pestrá, nie je to nuda a v rôznych žánroch si čitateľ môže nájsť kvalitného autora,“ uzatvára Magová.

Anasoft litera je slovenská literárna cena, ktorá sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela, knižne vydaného v predchádzajúcom kalendárnom roku. Autor alebo autorka najlepšej knihy získa odmenu honorovanú sumou 10 000 eur. Všetky slovenské prozaické diela sú do súťaže nominované automaticky a porota sa každý rok mení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera