Jerzy Kosiński: Pomaľované vtáča

V jeseni 1939 rodičia v nemenovanej krajine v stredovýchodnej Európe pošlú šesťročného syna na vidiek, aby ho uchránili pred vojnou.

12.09.2019 05:00
debata
Jerzy Kosiński: Pomaľované vtáča

Chlapča sa stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, zlobou, najobludnejšími formami násilia a prejavmi sexuálnych úchyliek. Nevinný naivný chlapec uvažuje, kde sa berie násilie, načo je dobré a ako sa mu vyhnúť. Odpovede a ochranu nachádza postupne v primitívnych kultoch, u Boha, diabla, v nacizme aj komunizme, až napokon stratí nielen všetky ideály, ale aj nevinnosť. K tomu všetkému ho ženie najsilnejšia ľudská túžba – prežiť. Na pozadí mimoriadne naturalistického diela sa odohráva silný príbeh o vplyve ľudských pudov, nenávisti, hlúposti a túžby po pomste.

Americký spisovateľ židovského pôvodu Jerzy Kosiński (1933–1991) vyštudoval históriu a politické vedy na univerzite v Lodži, aby v roku 1957 emigroval do USA. Kniha Pomaľované vtáča je jeho románovým debutom. Podobne ako jeho detský hrdina, aj Kosiński sa ako dieťa skrýval pred nacistami na poľskom vidieku. Kniha však nie je autentické svedectvo autora, ako bolo spočiatku prezentované. Kosiński sa preslávil i románom Bol som pri tom, ktorého filmová podoba bola nominovaná na Oscara za najlepší film. Pomaľované vtáča aktuálne sfilmovali v Česku a tento film vyvolal kontroverzné reakcie na festivale v Benátkach.

V anglickom origináli The Painted Bird (Houghton Mifflin 1965). Preložil Peter Tkačenko. Kniha vyšla po prvý raz v slovenčine v roku 2012.

Odeon

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pomaľované vtáča