Japonský papier zachráni staré dokumenty

Vo svojej malej dielni na západe Japonska dozerá Hirojoši Činzei na výrobu papiera washi podľa postupu, ktorý sám vymyslel.

13.09.2019 16:00
washi Foto:
Výroba japonského papiera washi je stará viac ako 1 300 rokov.
debata (1)

Tento najjemnejší papier na svete môže tiež zachrániť staré rukopisy od Louvru po Britské múzeum. História japonského papiera washi je stará viac ako 1 300 rokov. Washi je zanesený na zoznam nehmotného svetového dedičstva UNESCO a dlho slúžil ako podpora pri písaní či maľovaní, ale aj ako vynikajúci materiál na posuvné dvere, priehradky, tienidlá či slnečníky.

Pozápadňovanie papier washi odsunulo do pozadia. Činzei prišiel na nápad ponúkať ho najväčším múzeám a knižniciam. Jeho posledná verzia, ktorú zdokonalil pred šiestimi rokmi, sa môže pýšiť úžasnými rozmermi: papier je hrubý 0,02 milimetra a štvorcový meter váži 1,6 gramu. Na porovnanie – klasický papier do fotokopírky má 0,09 milimetra a štvorcový meter váži 70 gramov.

„Je taký jemný ako ľudská koža,“ pochválil sa agentúre AFP päťdesiatročný majiteľ vo svojom závode v obci Hidaka, viac ako 600 kilometrov juhozápadne od Tokia.

Činzeiov papier je taký jemný, že je priesvitný. To je dôležité pre to, aby bolo možné rozlúštiť text pri reštaurovaní starých pergamenov, vysvetľuje. Je jemný, a napriek tomu pevný. „Washi je pružnejší a odolnejší ako západný papier, ktorý sa vekom rozpadáva na maličké kúsky,“ hovorí.

Washi sa vyrába z kôry morušovníka, kríka nazývaného kozo. Jeho vlákna sú dlhšie ako bavlnené či drevené vlákna, ktoré sa používajú na výrobu západného papiera. „Vďaka týmto vláknam sú staré japonské knihy zo 7. a 8. storočia ešte v dobrom stave,“ zdôrazňuje Činzei.

Spája starý spôsob výroby so strojovým a výsledkom je výnimočne jemný papier, ktorý sa s obľubou používa na posilnenie starých rukopisov. A to tak, že sa buď list vkladá medzi dva papiere washi, alebo sa kúsky washi pridávajú do narušených miest.

Zatiaľ je množstvo papiera washi určeného na reštaurovanie starých dokumentov a predmetov ešte malé, ale záujem je veľký. „Washi sa môže využívať na reštaurovanie aj ako plátno. Myslím, že sa môže viac rozšíriť vo svete umenia,“ hovorí Činzei. Washi, niekedy nazývaný kvetnová muška, neslúži len na ochranu starých kníh: umožňuje reštaurovať aj sochy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #papier washi