Alexandra Senfft: Bolestivé mlčanie

Jej dedo bol Hanns Ludin, vysokopostavený dôstojník SA, ktorý pôsobil počas druhej svetovej vojny ako Hitlerov vyslanec na Slovensku. Niekoľko rokov po smrti svojej matky, Ludinovej dcéry, sa autorka rozhodla napísať o svojej rodine.

19.09.2019 05:00
debata
Alexandra Senfft: Bolestivé mlčanie Foto: Premedia
Alexandra Senfft: Bolestivé mlčanie Alexandra Senfft: Bolestivé mlčanie

Kniha nie je len o Ludinovi, ale aj o silných ženách jeho rodiny, ktoré vytvárali legendu o „dobrom nacistovi“. A o silných ženách, ktoré sa rozhodli s touto legendou skoncovať: matka autorky svojou nepochopenou bolesťou a Senfftová knihou, v ktorej píše o tom, aké škody môže napáchať nespracovaná minulosť.

Hanns Elard Ludin (1905–1947) zaplatil za svoju minulosť životom. Ako vojnový zločinec bol odsúdený Národným súdom v Bratislave a popravený.

Alexandra Senfftová (1961) je nemecká autorka a publicistka, vyštudovala islamistiku a okrem iného pôsobila aj ako hovorkyňa Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe a v Nemecko-izraelskom pracovnom spoločenstve pre mier na Blízkom východe. Od roku 1991 píše do významných nemeckých novín a časopisov. Za knihu Bolestivé mlčanie jej v roku 2008 udelili Cenu za najlepšiu nemeckú biografiu.

V nemeckom origináli Schweigen tut weh/Eine deutsche Familiengeschichte (Claassen Verlag 2007). Preložila Zuzana Demjánová.

Premedia

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip