Žilina hostí literárny festival

Nová synagóga v Žiline bude od štvrtka do soboty plná kníh a ľudí okolo nich. Spisovateľov, prekladateľov aj blogerov a, samozrejme, čitateľov, ktorí majú chuť si naživo podebatovať so svojimi autormi. Žilinský literárny festival prinesie čítačky, debaty, divadlo, fotografie a najmä zaujímavé stretnutia.

18.09.2019 18:30
Zilinsky literarny festival  archiv Foto:
Žilinský literárny festival
debata

Festival v Novej synagóge dnes večer pred šiestou otvorí rakúsky spisovateľ a reportér Martin Pollack v debate so slovenskými režisérmi Martinom Šulíkom a Michalom Dittem. Obaja režiséri stvárnili Pollackove knihy, jeden ako film Tlmočník a druhý ako divadelnú hru Americký cisár. Americký cisár získal ako koprodukčný divadelný projekt Štúdia 12 z Bratislavy a Divadla Pôtoň z Bátoviec cenu Dosky 2018 za najlepšiu inscenáciu sezóny a vo štvrtok o 20. hodine ho hrajú pre divákov festivalu.

Žilinský literárny festival v piatok otvára tému ako sa zmenila spoločnosť a novinárska práca po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O tom, ako sa žurnalisti vyrovnávajú so zodpovednosťou, ktorá z charakteru ich práce vyplýva, prídu do Novej synagógy debatovať novinári Andrej Bán, Zuzana Petková a Adam Valček.

V piatok večer novinárov v debate o podobe dnešného sveta vystriedajú filozof a teológ. Miroslav Marcelli, autor eseje Myslenie v sieti – Potreba myslenia „vo veľkom“ je dnes naliehavejšia než kedykoľvek predtým a teológ Miroslav Kocúr, autor eseje Keď naivita vyhráva – Nie svet ohrozuje našu vieru. Naša pokrivená viera ohrozuje svet.

V sobotu sa dostanú k slovu deti, presnejšie debata o detskom čítaní, do ktorej prinesú odborníčky mnohé rady, tipy a odporúčania. „Voľným pokračovaním“ programu bude Braňo Jobus, autor mnohých detských knižiek. Dospelejším čitateľom predstavia svoje knihy český spisovateľ Vojtěch Matocha aj Michal Hvorecký.

Zaujímavé bude stretnutie so štyrmi známymi blogermi a publicistami, ktorí sa po úspechu na sociálnych sieťach odhodlali napísať a vydať knihu. A boli úspešní! Milo Janáč vo svojej knihe Milo nemilo predstavil krčmu ako tepajúce srdce každej slovenskej obce, miesto, ktoré je skutočným kultúrnym a osvetovým centrom aj dejiskom príbehov.

V súťaži Anasoft litera sa dostal medzi top ten najlepších slovenských kníh za minulý rok. Ondrej Sokol vozil Nórov v MHD a spravil z toho bestseller. Šimon Ondruš je známy svojím facebookovo/in­stagramovým projektom Slovník cudzích slov a debutoval ako pouličný básnik. Michal Belej priniesol Smútok v srdci, falafel v placke. To, že papier znesie veľa, je známe, no internet ešte viac. Jeho kniha testuje, koľko internetu znesie papier. Debatu zaujímavej trojice bude moderovať publicista, prekladateľ a autor kníh Samo Marec.

V sobotu bude na festivale veľký Malý knižný trh – jarmok, kde stretnete vydavateľov a ich novinky, antikvárnikov a kúsky, ktoré by ste ťažko hľadali, ale môžete prísť aj so svojimi knihami, ktoré ste už prečítali. Večer je pripravená poetická performance a osobne spoznáte víťazov ceny Anasoft Litera. Žilinský literárny festival dopĺňajú na balkóne tri panelové výstavy z Českého centra – Sametová Nežná, 100 rokov českého komiksu a 12 súčasných českých ilustrátorov kníh pre deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #literárny festival