Paolo Cognetti: Manuál pre úspešné dievčatá

Sedem poviedok, sedem portrétov žien: dievčat bojujúcich o lásku, konfrontujúcich sa s materstvom, hľadajúcich si prácu.

24.09.2019 05:00
debata
Paolo Cognetti: Manuál pre úspešné dievčatá Foto: Inaque.sk
Paolo Cognetti: Manuál pre úspešné dievčatá Paolo Cognetti: Manuál pre úspešné dievčatá

Sedem príbehov žien, ktoré cestujú, robia kariéru a dedia majetok; žien, ktoré prichádzajú o prácu, milenci ich podvádzajú a opúšťajú; žien, ktoré účtujú s nepriazňou osudu, začínajú odznova, rebelujú, plavia sa vodami každodennosti.

A po ich boku stoja slabí a dezorientovaní, zbabelí muži, ktorým chýba ich irónia, ale aj samota. Cognetti strohým a priamočiarym štýlom napísal sedem kapitol imaginárneho „manuálu pre úspešné dievčatá“: sedem spôsobov, ako nájsť šťastie či oň prísť, sedem príbehov, hovoriacich nezabudnuteľným hlasom.

Paolo Cognetti (1978) je taliansky spisovateľ a filmár. Debutoval zbierkou poviedok Manuál pre úspešné dievčatá, po ktorej nasledovali Niečo malé, čo každú chvíľu vybuchne a Sofia vždy chodí v čiernom, ktorý bol nominovaný na najprestížnejšiu taliansku literárnu cenu Premio Strega. Tú nakoniec získal za román Osem hôr v roku 2017. Žil v New Yorku, kde nakrúcal dokumentárne filmy, každoročne sa na niekoľko mesiacov z civilizácie utiahne vysoko do Álp alebo Himalájí.

V talianskom origináli Manuale per ragazze di successo (Minimum Fax 2004). Preložil Peter Bilý.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip