František Juriga: Miluj blížneho svojho

Zbierka poviedok, ktorú autor napísal k 75. výročiu SNP. Ako je pre jeho tvorbu charakteristické, nesnaží sa anjelom prišívať krídla ani čertom rohy.

26.09.2019 05:00
debata
František Juriga: Miluj blížneho svojho Foto: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
František Juriga: Miluj blížneho svojho František Juriga: Miluj blížneho svojho

Ľudí nedelí na fašistov a antifašistov, chce podať charakteristiku doby a človeka v nej. Jeho človek sa nepredstavuje rečami, ale činmi ľudskosti či neľudskosti.

Juriga hovorí, že píše o obyčajných ľuďoch, o tých, ktorí bojovali a umierali za víziu budúcnosti, a snaží sa pozrieť aj na to, ako sa tá vízia naplnila. Priznáva, že jeho hrdinovia sú ľudia, ktorých väčšinou osobne poznal, ale aj to, že použil aj autorskú fantáziu.

Literárny vedec Vladimír Petrík o Jurigovi napísal: „Problém človeka je v Jurigovej tvorbe trvalo prítomný a zásadný. Stvárňuje ho v rozličných rovinách od biologickej cez sociálnu či spoločensko-politickú až duchovno-existenciálnu. Nebojí sa ísť do ideologických aj morálno-spoločenských zápasov…“

František Juriga (1934) je autor literatúry pre deti a mládež, rozhlasový a divadelný dramatik, pôvodným povolaním geológ. Vydal aj zbierku poviedok z rokov 1976 až 1990 Moderná cholera (2004).

Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip