Roberto Saviano: Piraně

V románe Gomora priniesol Saviano svedectvo o svete neapolskej mafie.

27.09.2019 06:00
debata
Roberto Saviano: Piraně Foto: Paseka
Roberto Saviano: Piraně Roberto Saviano: Piraně

Teraz sa vracia do rodného mesta, aby rozprával o vzostupe ambiciózneho bystrého 15-ročného Nicolasa, ktorý si založí vlastný gang. Jeho členovia pochádzajú zo strednej vrstvy, majú domovy, rodičov, súrodencov, chodia do školy. Neboli odchovaní mafiánskymi pomermi, ale počítačovými hrami, filmami a komiksmi.

Nevedia rozlišovať virtuálnu realitu od skutočného sveta, a tak sa štylizujú do postáv, ktoré poznajú z monitorov a displejov. Nevidia rozdiel medzi umelou a skutočnou krvou a smrťou, násilie je pre nich hra.

Jediné, čo ich zaujíma, sú peniaze. Chcú zbohatnúť, rozkazovať a vládnuť. A na to je dôležité mať zbrane a „gule“. Preto obdivujú i vojakov ISIS a ich videá. Nicolasov plán vyjde, z členov jeho gangu sa skutočne stane paranza – zabijacká omladina, malé pirane. Cena, ktorú za taký život zaplatia, je však vysoká.

Novinár, esejista a spisovateľ Roberto Saviano (1979) je špecialistom na neapolskú mafiu Camorra. Preslávil ho už debutový román Gomorra (2006), za ktorý sa mu mafia vyhrážala smrťou. Žije pod policajnou ochranou na utajenom mieste.

V talianskom origináli La paranza dei bambini (Mondadori 2016). (česky)

Paseka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip #Roberto Saviano