Nová literatúra sa predstaví v Bratislave a v Modre

To najzaujímavejšie v súčasnej domácej a svetovej literatúre predstaví Medzinárodný literárny festival Novotvar. Festival sa uskutoční od 9. do 12. októbra v Pisztoriho paláci v Bratislave a v kine Mier v Modre. Bude hostiť takmer tri desiatky autoriek a autorov zo zahraničia aj zo Slovenska Okrem literárneho programu ponúkne aj diskusie, performancie, divadlo či koncerty.

02.10.2019 11:00
novotvar, festival,  literárny festival Novotvar Foto:
Na festival Novotvar zavíta aj medzinárodný projekt Rozstaje.Art z Poľska, ktorý sa venuje vidieckej kultúre, hudbe a literatúre o pohraničí.
debata

Medzi hosťami budú výrazné, hoci na Slovensku zatiaľ menej známe literárne mená. Kanadská poetka a esejistka Anne Carson, ktorú považujú za jeden z najvýznamnejších hlasov poézie 21. storočia, české autorky Petra Hůlová a Marie Iljašenko, hviezda mladej slovinskej poézie Uroš Prah či významná zástupkyňa súčasnej albánskej poézie Luljeta Lleshanaku. Slovenskú prózu na festivale reprezentujú autori Michal Hvorecký, Milo Janáč, Vanda Rozenbergová a Andrea Salajová.

„Najmä zo zahraničia sa snažíme prinášať autorov, ktorých tvorba sa vonku už presadila, no na Slovensku sú zatiaľ menej známi – veríme, že slovenské publikum si zaslúži spoznať ich,“ hovorí jeden z dramaturgov festivalu Michal Tallo. Aj slovenská prozaička Andrea Salajová, ktorej vyšli dva romány v najprestížnejšom francúzskom vydavateľstve Éditions Gallimard, je na Slovensku zatiaľ neznáma.

Kanadská poetka a esejistka Anne Carson je svetoznáma autorka dvadsiatich kníh a držiteľka prestížnych cien Griffin Prize a T. S. Eliot Prize za poéziu a na Slovensku už vydala zbierku Krátke rozhovory (Vlna, 2018). Na Novotvare uvedie performancie.

Česká spisovateľka Petra Hůlová upútala už debutovým románom Pamět mojí babičce (2002, Torst). Vydala 13 kníh a je držiteľkou o. i. ceny Magnesia Litera, Ceny Josefa Škvoreckého a Ceny Jiřího Ortena. Predstaví sa aj kontroverzný poľský básnik Piotr Macierzyński a mnohí ďalší zaujímaví autori.

Domácu básnickú scénu reprezentujú rovnako výrazní autori, napr. Nóra Ružičková, Dana Podracká, Marián Milčák, Rudolf Jurolek alebo James Sutherland-Smith, Brit žijúci na Slovensku.

Festival sa tento rok bude konať od 9. do 11. októbra vždy od 17. hodiny v bratislavskom Pistoriho paláci, 12. októbra od 16. hodiny sa presunie do modranského kina Mier. Súčasťou bratislavskej časti Novotvaru budú aj predajné stánky vydavateľstiev Vlna/Drewo a srd., KK Bagala, Modrý Peter, Literárna bašta, Skalná ruža, FACE, Asociácia kultúrnych časopisov a Post Bellum.

Súčasťou programu bude vyhlásenie výsledkov súťaže Básne SK/CZ 2019 aj udelenie prvej národnej ceny za poéziu ZLATÁ VLNA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #literárny festival #Novotvar