Dušan Hanák pokrstil knihu fotografií Hľadanie človeka v globalizovanom svete

Slovenský režisér a scenárista Dušan Hanák pokrstil v pondelok večer v jednej z bratislavských kaviarní druhú knihu fotografií s názvom Hľadanie človeka v globalizovanom svete.

08.10.2019 08:07
Dušan Hanák, kniha fotografií Foto:
Režisér Dušan Hanák vydal knihu fotografií Hľadanie človeka v globalizovanom svete.
debata

Publikácia obsahuje 152 farebných a čiernobielych fotografií z rokov 2006 – 2017, cez ktoré autor prináša humánne a empatické svedectvo o ľuďoch žijúcich v globalizovanom svete na okraji spoločnosti. Výtvarne pôsobivé dokumentárne snímky z Angoly, Ruska, Indie, Nepálu, ale aj Slovenska, Českej republiky, Poľska, Bulharska, Francúzska, Nemecka a Talianska zachytávajú rôznorodosť a charakter obyčajných ľudí v ich autentických prostrediach. Fotografie dopĺňa úvodná štúdia historičky umenia, teoretičky a kurátorky Kataríny Rusnákovej. „Filmár aj fotograf rozmýšľa v obrazoch. Ja sa priznám, že nie som nejako technicky rozvinutý a nadaný človek, preto keď som filmoval, bol som zvyknutý na kameramana, s ktorým som hovoril o kompozícii alebo som ho o istú kompozíciu požiadal. No keďže som celý život točil hrané aj dokumentárne filmy, v ktorých mi hrali neherci, často som pracoval s motívmi zo života a všímal som si ‚jednoduchých ľudí‘ v ich autentických prostrediach. A to som potom bez nejakých veľkých problémov a kompromisov napokon preniesol aj do oblasti fotografie,“ povedal režisér.

Novú knižku začal koncipovať zhruba od roku 2006, keď vydal svoju knižnú prvotinu Záznamy a odkazy. „Po vydaní prvej knihy v roku 2006 som začal pracovať na tejto. Fotografie na ňu som zbieral od roku 2006 do 2017, keď som sa vedome venoval ľuďom patriacim do vylúčených komunít, ktorých sa dnes nikto moc nezastane a mne sú blízki,“ vysvetlil Hanák. „Ja takýchto ľudí, akých mám v knižke, sem-tam hľadám aj do filmu. A darí sa mi, že prídem aj do neznámeho prostredia a nazbieram dobrý materiál. To som napokon nevymyslel ja, že fotograf, keď je v cudzine, je omnoho citlivejší na mnohé impulzy, popudy a situácie… Robím to rád, je v tom taká moja vnútorná zaangažovanosť. Ja tých ľudí nevyhľadávam len kvôli ich sociálnej situácii, to nie je len sociálna fotografia, je to aj kniha o hľadaní ľudskosti v tých ľuďoch. Niekedy sa dá ten pramienok ľudskosti, tá osobnosť nájsť aj medzi neznámymi,“ poznamenal režisér.

Krstným otcom novinky sa stal fotograf Alan Hyža. Knihu uviedli do života na podujatí s názvom Fotopondelok, ktorý sa v spomínanej mestskej kaviarni koná každý prvý pondelok v mesiaci. Ide o tematické stretnutia fotografov a priaznivcov fotografie, počas ktorých majú autori možnosť diskusnou formou prezentovať svoje aktuálne projekty. Októbrový Fotopondelok venovali reflexii priestoru Bratislavy od 60. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Okrem Dušana Hanáka na podujatí vystúpili aj autorky Ľuba Velecká, Valéria Zacharová a Martina Šimkovičová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Hanák