Nobelova cena za literatúru bude mať tento rok dvoch držiteľov

Rok 2019 prinesie rovno dvoch držiteľov či držiteľky Nobelovej ceny za literatúru. Švédska akadémia o tom rozhodne vo štvrtok 10. októbra.

08.10.2019 14:00
Nobelova cena Foto:
Nobelove ceny udeľujú od roku 1901 za základe testamentu vynálezcu Alfreda Nobela.
debata

Podľa kurzov, ktoré zverejnila britská stávková kancelária Nicer Odds, majú najväčšie šance kanadská poetka, esejistka a prekladateľka Anne Carsonová, autorka historických románov Maryse Condé z Guadalupe a predstaviteľka čínskej avantgardy Cchan Süe. Vysoko sú umiestnení aj Japonec Haruki Murakami, Ľudmila Ulická z Ruska, Ngugi wa Thiong'o z Kene, Kanaďanka Margaret Atwoodová a Poľka Olga Tokarczuková. Medzi kandidátmi je aj spisovateľ českého pôvodu Milan Kundera.

Anne Carsonová je považovaná za jeden z najvýraznejších hlasov poézie 21. storočia v anglofónnom prostredí. V čase, keď sa bude rozhodovať o udeľovaní Nobelovej ceny, bude práve hostkou medzinárodného festivalu novej literatúry Novotvar, ktorý sa v dňoch od 9. do 12. októbra koná v bratislavskom Pisztoriho paláci a kine Mier v Modre. Anne Carsonová predvedie performance spoločne so svojím partnerom Robertom Curriem.

Profesorka klasických štúdií premieta do svojej tvorby klasické jazyky – starogréčtinu a latinčinu – ale aj komparatívnu literatúru, antropológiu, históriu aj súčasné umenie. Medzi jej bohatú tvorivú činnosť patria aj preklady Euripida, Sapfó či Sofokla a vo svojich experimentálnych textoch často prepája poéziu s esejistikou či operou. V minulosti spolupracovala napríklad aj s Laurie Anderson a Lou Reedom.

Maryse Condé je autorkou frankofónnej historickej fikcie. Najviac ju preslávi román Segu z polovice 80. rokov. V dielach sa zaoberá najmä vzťahmi medzi africkými národmi v diaspóre, obzvlášť v Karibiku. Prednáša francúzštinu a frankofónnu literatúru.

Minulý rok nebol prvý, ktorý nepriniesol žiadneho nositeľa Nobelovej ceny za literatúru. Prázdnymi rokmi boli aj vojnové roky 1914, 1918, 1940 – 1943. Bez ceny bol aj rok 1935, keď sa akadémia rozhodla, že žiadny s kandidátov nie je pocty hodný. Rozhodnutie neudeliť cenu v roku 2018 bolo podmienené škandálom v súvislosti s hnutím MeeToo, keď hrozilo, že z váženého ocenenia sa stane fraška. Švédske noviny Dagens Nyheter bapísali, že až 18 žien obvinilo zo sexuálnych útokov Jeana-Clauda Arnaulta, manžela členky Švédskej akadémie Katariny Frostensonovej.

Nobelova cena za literatúru bola po prvý raz vyhlásená v roku 1901 a jej prvým držiteľom sa stal francúzsky básnik a esejista Sully Prudhomme. Prvou ocenenou ženou bola svetoznáma švédska spisovateľka Selma Lagerlofová v roku 1909. Nobelova cena sa podľa závetu švédskeho chemika Alfreda Bernharda Nobela podľa jeho slov udeľuje za „najvýznačnejšie literárne dielo v ideálnom smere“. V roku 1984 bola udelená aj českému básnikovi Jaroslavovi Seifertovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru #Novotvar #Anne Carsonová