Heinz Bude: Spoločnosť strachu

Paralyzuje nás pocit, že sme sa ocitli vo svete, v ktorom sme absolútne bezmocní. Popredný nemecký sociológ sleduje líniu strachu v našej spoločnosti.

18.10.2019 07:00
debata
Foto: Kalligram
Heinz Bude: Spoločosť strachu

Žijeme v časoch, v ktorých majú mnohí z nás nástojčivý pocit, že náš spoločenský status a vyhliadky do budúcnosti sú ohrozené.

Prežívame strach z budúcnosti i z vynárajúcich sa tieňov minulosti, máme obavy z vojny, terorizmu, zo známeho i neznámeho, prežívame neuchopiteľné úzkosti z ekonomickej nestability. Strach je jedným z najvýraznejších pocitov súčasnej spoločnosti stojacej na nestabilných základoch.

Popredný nemecký sociológ sleduje líniu strachu v našej spoločnosti a odhaľuje, že naše súčasné pocity zo všetkého najviac vyjadruje znepokojujúca neistota, potláčaný hnev a tichý odpor. Jeho kniha ukazuje, že naše obavy a úzkosti nevznikajú z toho, že oproti nám stojí niekto „silný“, ale skôr z nekonečného množstva možností, ktorým musíme čeliť a vyberať si z nich.

Heinz Bude (1954), jeden z najvýznamnejších súčasných nemeckých sociológov. Jeho zistenia k témam ako chudoba a exklúzia, Berlínska republika, úloha cirkví alebo vzdelávanie, si získali veľký ohlas u odbornej i laickej verejnosti.

V nemeckom origináli Gesellschaft der Angst. (Hamburger Edition 2014). Preložila Petra Thoma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Heinz Bude #Spoločnosť strachu