Elo Šándor: Sváko Ragan z Brezovej

Sváko Ragan patril medzi vychýrených brezovských garbiarov, známych nielen kvalitou svojich výrobkov, ale aj schopnosťou ich úspešne predať. Sváko sa veľa nachodil po jarmokoch i trhoch v blízkom aj vzdialenejšom okolí Brezovej.

19.10.2019 07:00
debata
Foto: Európa
šándor

Na svojich potulkách zažil množstvo veselých príhod a spravil nejeden vydarený, ale i menej vydarený „gšeft". Klasické dielo čarovne zachytáva tradície a zvyky ľudí z kopaničiarskeho prostredia.

Prvá časť výberu z autorovej rozsiahlej prozaickej tvorby v tejto knihe vychádza z trojzväzkového diela Sváko Ragan z Brezovej (1927, 1929, 1931) a druhú časť tvoria humoresky z kníh Figliari (1933) a Rozprávky z priečinka (1946).

Elo Šándor (1896 – 1952) bol známy predovšetkým ako mimoriadne plodný autor humoresiek, čŕt a cestopisov. Väčšinu života však pracoval ako bankový úradník.

V roku 1939 ho vtedajší ľudácky režim nechal ako podozrivého čechoslovakis­tického intelektuála na niekoľko mesiacov „preventívne" uväzniť v Ilave. Po prepustení sa stal členom odbojovej organizácie Flóra a neskôr sa aktívne zapojil do Povstania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba