Marian Váross: Úvahy v nečase

Eseje a glosy, úvahy pre kriticky mysliaceho čitateľa. Knižka je výberom z publicistickej tvorby významného slovenského intelektuála.

20.10.2019 07:00
debata
Foto: Marenčin PT
vároš

Eseje a glosy, úvahy o dialektike, človeku a strachu, o analógii v dejinách, viere a ideáloch, o spoločenských systémoch, o politike medzi privátnym a verejným, o reálnom (alibistickom) socializme či komunistickom cynizme, totalite a entropii, ale aj o fašizme a komunistickej xenofóbii, o postavení a pocitoch človeka v socialistickej prítomnosti – sú aj po desaťročiach stále aktuálne pre kriticky mysliaceho čitateľa.

Umenovedec a estetik, ale aj axiológ, filozof a psychológ Marian Váross (1923–1988) patril medzi najvzdelanejších Slovákov druhej polovice 20. storočia. Bol kunsthistorikom, estetikom, axiológom, autorom výtvarných monografií (Alexy, Lea Mrázová, Polkoráb, Treskoň, Pribiš, Fulla, Augusta, Nevan, Weiner-Kráľ, Mallý, Benka) a základných diel slovenskej umenovedy a estetiky.

V sedemdesiatych rokoch postihnutý normalizáciou, zanechal vo svojich denníkoch a publicistických úvahách jedinečné svedectvo o dobe po roku 1953

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Marián Váross #Úvahy v nečase