Alexandra Kusá: Prerušená pieseň

Publikácia kunsthistoričky je venovaná umeniu socialistického realizmu v čase jeho nástupu a najtvrdšieho stalinského obdobia 50. rokov tzv. sorely.

21.10.2019 07:00
debata
Foto: SNG
kusa

Kniha je výsledkom dlhodobého výskumu nadväzujúceho na rovnomenný galerijný výstavný projekt Slovenskej národnej galérie z roku 2012, ktorý ako prvý po roku 1989 dôsledne zmapoval umenie socialistického realizmu v prvej polovici 50. rokov 20. storočia. Výstava v tom čase získala veľký ohlas a vzbudila rôzne kritické diskusie.

Sumarizujúca vedecká monografia prináša prvý ucelený kritický názor na obdobie stalinského realizmu. Privádza späť na svetlo sveta dnes nepoznanú a zabudnutú kultúrnu produkciu tohto obdobia, ktorá sa v čase svojho vzniku tešila veľkej mediálnej pozornosti a ekonomickej podpore. Chronologicky štruktúrovaný text knihy je doplnený o obrazovú prílohu a o antológiu dobových textov.

Alexandra Kusá vyštudovala vedu o výtvarnom umení na FFUK, kde absolvovala aj doktorandské štúdium. Od roku 2000 pôsobí v Slovenskej národnej galérii na rôznych pozíciách vždy spojených s umením 20. storočia, od roku 2010 ako generálna riaditeľka. V rokoch 2008 – 2009 pracovala ako vedúca oboru zbierok v Moravskej galérii Brno. Okrem kurátorskej práce prednáša na FF UK na Katedre dejín umenia. Venuje sa umeniu 20. storočia a jeho presahom do iných disciplín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alexandra kusá #knižné tipy #Prerušená pieseň