Michail Bulgakov: Majster a Margaréta

Kultový román Majster a Margaréta vyšiel u nás prvýkrát v kompletnom preklade. Autor prvý rukopis spálil a na Slovensku bolo doteraz dostupné iba preložené cenzurované vydanie.

24.10.2019 05:00
debata

Román Majster a Margaréta právom považujú za jedno z kultových diel, ktoré si musí prečítať každý milovník čítania alebo ho mať aspoň doma v knižnici a tváriť sa tak. Autor Michail Bulgakov román začal písať v roku 1928, prvý rukopis spálil a vrátil sa k nemu v roku 1931.

Michail Bulgakov: Majster a Margaréte Foto: Pravda, Slovart
8239 SK A Majster margareta Michail Bulgakov: Majster a Margaréte

Prvýkrát vyšiel až v roku 1966 na pokračovanie v časopise a aj to cenzurovaný. Kompletnú verziu knihy nakoniec vydali až v roku 1973. V slovenčine bol v slovenčine bola donedávna dostupná verzia od prekladateľky Magdy Takáčovej z prvého (ešte cenzurovaného) ruského vydania. Teraz vychádza kultový román Majster a Margaréta v kompletnom preklade Jána Štrassera. s ilustráciami Lucie Žatkuliakovej.

O knihe

Sovietsku Moskvu navštívi diabol Woland so svojou suitou a život Moskovčanov sa prudko zmení: začnú sa diať nadprirodzené veci – neuveriteľné príbehy, fantazmagórie, mystifikácie –, zatiaľ čo muž, ktorý si hovorí majster, píše román o stretnutí Ježiša Krista s Pilátom Pontským. Keď majster zmizne, jeho družka Margaréta je ochotná za svojho milovaného „zapredať dušu diablovi“. Diabol Woland ju vypočuje a dočasne ju vezme do svojich služieb.

V knihe Majster a Margaréta sa realita prelína s fantastikou a autorova štylistická bravúrnosť, nezvyčajná obrazotvornosť, svojská filozofia, irónia a sarkazmus mieria do sfér duchovných aj do oblastí každodenného života v Sovietskom zväze tridsiatych rokov minulého storočia. A práve vďaka tomu je toto nesmierne originálne dielo považované za najväčší ruský román 20. storočia.

O autorovi

Michail Afanasievič Bulgakov (1891 – 1940) bol ruský spisovateľ, dramatik a novinár. Pôvodne pracoval ako lekár. Svoje skúsenosti z frontu spracoval v diele Zápisky mladého lekára. Veľmi skoro však pôvodné povolanie opustil a venoval sa iba literatúre. Napísal romány Diaboliáda, Psie srdce, Čičikovovo putovanie, Osudné vajcia a iné. Jeho najznámejším románom je Majster a Margaréta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Majster a Margaréta #knižné tipy #Michail Bulgakov