Juraj Mesík: Listy Nanukovi

Keď Greta Thunbergová na jeseň 2018 začala svoj školský štrajk za klímu, stal sa malý zázrak.

26.10.2019 05:00
debata
Juraj Mesík: Listy Nanukovi

„Otcovia a matky nepíšu svojim deťom listy so zámerom zverejniť ich v knihe. Rovnako to bolo aj s listami Nanukovi: dlho mi vôbec nenapadla myšlienka vydať ich pohromade. Veď koľkých ľudí môže vo svete po uši zahltenom informáciami a zábavou zaujímať séria listov neznámeho otca neznámemu dieťaťu?“ píše o knižke jej autor.

Myšlienku knižného vydania mu nakoniec vnuklo dievčatko len o pár rokov staršie od Nanuka, ktoré rovnako ako on patrí medzi deti s poruchou autistického spektra. Keď Greta Thunbergová na jeseň 2018 začala svoj školský štrajk za klímu, stal sa malý zázrak. Ako keď dieťa v Andersenovej rozprávke povedalo, že cisár je nahý a dvorania zrazu precitli, aj protesty malej Grety prerazili pancier ľahostajnosti a rezignácie mladých i starších a ľudstvo, zdá sa, zažilo jednu zo svojich hviezdnych hodín.

Juraj Mesík (1962) je vyštudovaný lekár, ochranár, analytik globálnych trendov, prednášajúci a publicista. Organizáciu Ekotrend, ktorú viedol, rozpustila v roku 1985 komunistická ŠtB. V roku 1989 bol poslancom „revolučného“ Federálneho zhromaždenia, neskôr sa stal zakladajúcim predsedom Strany zelených, v 90. rokoch riadil Nadáciu Ekopolis. V rokoch 2003 až 2008 pracoval v Svetovej Banke vo Washingtone na projektoch v Tanzánii, Nigérii, Thajsku, Moldavsku a v ďalších krajinách. PRO

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Juraj Mesík