K filmu Amnestie sa pridala rovnomenná kniha

Publikácia vznikla ako sprievodný materiál k novému česko-slovenskému trileru Amnestie a pozostáva z ôsmich kapitol.

01.11.2019 13:00
amnestie Foto:
debata
kniha Amnestie Foto: Slovart
amnestie kniha Amnestie

Okrem filmovej poviedky scenáristu Maroša Hečka a textu editora Fedora Blaščáka približujúceho udalosti novembra 1989 a následné prepúšťanie politických väzňov je súčasťou knihy aj esej právničky Lenky Marečkovej, ktorá sa od roku 1985 výrazne angažovala v obrane nespravodlivo stíhaných či rozhovor s Romanom Kvasnicom, ktorý bol v rokoch 1989 – 1991 prokurátorom Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Súčasťou knižky je i množstvo fotografií, dokumentov a štúdií publikovaných v dobových kriminologických zborníkoch a nechýba v nej ani komiks Jozefa Danglára Gertliho a úvahy viacerých známych osobností.

„K obsahu knihy prispelo 16 ľudí, s ktorými sme túto tému konzultovali. Nie vždy boli pozitívne naladení, ale to bolo práve dobré,“ povedal spoluautor knihy a scenárista filmu Amnestie Maroš Hečko.

Novinku, o ktorej obálku a grafiku sa postaral Vlado Holina, uviedli do života Zuzana a Robert Mistríkovci. Na krste sa zúčastnili aj herci Marek Majeský, Juraj Bača, Ján Jackuliak, Lukáš Pelč, herečka Natália Germani a režisér filmu Amnestie Jonáš Karásek.

Speváčka Viki Olejárová a Juraj Bača počas večera zaspievali niekoľko piesní Karla Kryla, ktoré môžu v podaní mladého interpreta v nasledujúcich týždňoch počuť aj tínedžeri na besedách po celom Slovensku.

„Veľmi sa teším, že sme na tému amnestií vymysleli aj takzvanú Velvet talkshow, ktorou stredoškolskej mládeži približujeme dobu. Stavili sme aj na humor, chodí s nami komik Tomáš Hudák, ktorý si vytvoril na motívy komunizmu nádherné stand-upy.

Keďže mladí, pätnásť-, šestnásťroční žiaci komunizmus nikdy nezažili, približuje im dobu prostredníctvom humorných scénok a príbehov, uvoľní ich, potom im Juraj Bača zahrá pár pesničiek od Karla Kryla a následne počúvajú aj vážnejšie veci, ktoré im predkladáme. Máme na to zatiaľ fantastické odozvy,“ uzavrel Maroš Hečko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #film #amnestie