Zábavné blúdenie so starými Grékmi

Nad knihou Jana Bajtlika Ariadnina niť s podtitulom Mýty a labyrinty (vydal Slovart) zaplesá srdce estéta aj milovníka dejín a príbehov. Kniha totiž (nielen) deťom hravou formou približuje starovek, keď bolo Grécko jedným z najdôležitejších miest na svete.

06.11.2019 16:00
IMG 3605 Foto: ,
Kniha Jana Bajtlika Ariadnina niť je plná hravých bludísk.
debata
Kniha Jana Bajtlika Ariadnina niť. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
obalka knihy labyrinty Kniha Jana Bajtlika Ariadnina niť.

Hneď v úvode autor vysvetľuje, že vtedy sa v Grécku vyvíjali veľké mestá, v ktorých žili a tvorili slávni filozofi, básnici a umelci. Vznikali v nich umelecké diela, stavby a vynálezy. Pestovali sa zvyky, ktoré ovplyvnili kultúru celej Európy a ktoré obdivujeme dodnes. Grécke mýty, teda príbehy, pomocou ktorých si starovekí Gréci vysvetľovali okolitý svet, ľudí fascinujú už stáročia. Aj táto knižka približuje mýty o vzniku sveta, o pôvode človeka a iných bytostí, o prírodných javoch a dejinách bohov i ľudí – a robí to originálne, pomocou kreslených labyrintov.

Tie čitateľov prevedú gréckymi príbehmi, prenesú ich o tisícky rokov späť a ukážu im, ako starovekí Gréci žili, bývali a trávili čas. Autor ponúka aj návod na používanie svojej knihy: „Prezerajte si ilustrácie, objavujte detaily a čítajte nápisy. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, čo vidíte na ilustráciách, prečítajte si vysvetlivky na konci knihy.“

A teraz už len rozhodnúť sa, či človek začne putovať s Prometeom alebo riešiť dvanásť úloh s Heraklom – napríklad zabiť lernskú hydru, chytiť erymantského diviaka, chytiť keryneiskú laň či vyčistiť Augiášov chliev… Čo to je za chliev, sa čitateľ detailnejšie naozaj dozvie v závere knihy. A hneď môže skočiť do Mínotaurovho labyrintu alebo si neskôr zatancovať labyrintový tanec, pozrieť sa do paláca v Knósse alebo preskúmať loď Argó.

Nemenej zaujímavé je preštudovať Bestiár, kde sa v bludisku nachádza Medúza, Minotauros, Hippokampos, tébsky drak, Tritón, Pan, orol z Kaukazu, Medeine draky a všelijaké ďalšie (ne)tvory. Vzrušujúca je výprava za zlatým rúnom aj achájska výprava počas trójskej vojny. A čo zažil Odyseus na ostrove Kyklopov? A potom po návrate na Itaku? Kto bol Sizyfos a prečo sa tak namáhal? Čo sa stalo v Hefaistovej vyhni a ako to vyzeralo na olympijských hrách v 5. storočí pred naším letopočtom?

Obávam sa, že od tejto knihy sa nebudú vedieť odtrhnúť len deti, ale aj ich rodičia. Veď tušili ste, čo všetko sa nachádzalo v domoch starovekých Grékov? Knižka Jana Bajtlika vám to všetko prezradí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kniha #starovek #pre deti #Jan Bajtlik #Ariadnina niť