Karika uzatvára mafiánsku ságu, k čitateľom mieria aj ďalšie novinky slovenských autorov

Okrem Jozefa Kariku, ktorý prináša román Čierny kruh - Koniec mafie, sa o slovo hlásia aj novinky autorov ako František Kozmon, Lucia Sasková či Adriana Macháčová.

06.11.2019 09:00
debata

Pred rokom uzrela svetlo sveta novinka Jozefa Kariku s názvom Priepasť. Obľúbený autor v nej spracoval tému tatranskej desivej legendy. Takmer presne po roku predstavil slovenský „majster strachu“ ďalšiu novú knihu, tento raz z celkom iného súdka. Románom Čierny kruh – Koniec mafie sa vracia ku svojim kontroverzným témam a ukončuje ňou 6-dielny cyklus, najrozsiahlejšiu románovú ságu v slovenskej literatúre. V knihe sa opäť vracia do Ružomberka, ktorý je jeho mikrosvetom. Podobný sa však podľa autora dá nájsť v ktoromkoľvek slovenskom meste.

Spisovateľ Jozef Karika. Foto: Dušan Kittler
Jozef Karika. Spisovateľ Jozef Karika.

„Moje prvé romány boli kontroverzné a povedal som si, že túto ságu týmto románom uzavriem. Pritvrdil som, v knihe som sa vyventiloval, nedával som si servítku pred ústa a nič som necenzuroval. Z celej ságy je to najsurovejšia kniha, ale nejde o brutalitu fyzickú, ale psychologickú,“ uviedol spisovateľ, ktorý okrem iného prináša román o tenkej hranici medzi dobrom a zlom, úspechom a pádom, minulosťou a súčasnosťou nášho štátu aj o križovatke, na ktorej sme sa ako spoločnosť ocitli.

Karikova novinka sa k fanúšikom literatúry dostáva v rámci Knižného kompasu, ktorý na jeseň 2019 prináša viac ako 40 knižných titulov. Okrem románu Čierny kruh sa k čitateľom dostávajú aj knihy ďalších slovenských autorov ako Pripútajte sa, prosím, Proti zločinu, Vlk, Čo má ona a ja nie, Veľká kniha živočíchov…

Kto sa chce vyznať viac v medziľudských vzťahoch môže siahnuť po novinke psychologičky a terapeutky Júlie Halamovej vo svojej knihe Pripútajte sa, prosím. Analyzuje v nej medziľudské a najmä partnerské vzťahy, poskytuje odporúčania, ako žiť vo vzťahoch lepšie a pravdivejšie. „Na Slovensku je stále pre ľudí zahanbujúce prísť na terapiu a vyhľadať pomoc, je to výrazne inak ako v západných krajinách Európy. Kniha tak môže byť odpoveďou pre ľudí, ktorí nikdy na terapiu neprídu, ale napriek tomu by radi urobili niečo pre svoj vzťah,“ prezrádza Halamová.

Psychologička a terapeutka Júlia Halamová. Foto: Dušan Kittler
Júlia Halamová Psychologička a terapeutka Júlia Halamová.

Novinárka Ľudmila Lacková napísala pútavý životopis prokurátorky, doktorky Evy Mišíkovej s názvom Proti zločinu, ženy, ktorá stála pri odhaľovaní najväčších káuz, ktoré hýbali Slovenskom. Kyselinári, bytová mafia, kauza Mikuláš Černák…

Zaujímavou a najmä vizuálne strhujúcou je bezpochyby Veľká kniha živočíchov – unikátne, bohato ilustrované dielo, ktoré v ucelenej forme podáva obraz fauny celej strednej Európy. Táto kniha má za sebou už niekoľko vydaní a aktuálne vychádza v novej podobe. Hlavnou časťou a ťažiskom celého diela sú informácie o viac ako 1600 druhoch živočíchov, ktoré sú vyobrazené na jedinečných veľkých farebných ilustrovaných tabuliach. Ich autorom je známy akademický maliar Jindřich Krejča. Výtvarníkovi sa s neuveriteľnou presnosťou podarilo zobraziť aj voľnému oku neviditeľné detaily živočíšneho tela, a tak harmonicky skĺbiť svet reality s výtvarným umením.

Čitatelia sa dočkajú aj ďalších zaujímavých kníh ako Tenis je môj život od Andrei Coddington a Dominiky Cibulkovej, Oteckovník od autoriek populárneho denného seriálu Oteckovia, ale aj nová detská kniha Zuzany Štelbaskej Kde sú včely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Karika #Adriana Macháčová #Knižný kompas #Lucia Sasková