Bibliotéka 2019: Štyri dni plné kníh

Stovky kníh, desiatky ich autorov, prekladateľov, ilustrátorov a vydavateľov, ktorých môžete stretnúť osobne, prezentácie, autogramiády, krsty kníh, ale najmä bohatý výber čítania rôznych žánrov.

07.11.2019 10:00 , aktualizované: 17:29
debata
Pozrite si, aká je na knižnom veľtrhu atmosféra.
Video

To všetko prináša tradičný knižný veľtrh Bibliotéka, ktorý sa začína v Bratislave vo štvrtok 7. novembra a potrvá do nedele.

Novinkou 27. ročníka Bibliotéky je funkcia čestného hosťa, ktorým bude ako prvé Maďarsko. Pre návštevníkov bude znamenať viac kvalitnej literatúry maďarských autorov a sprievodné podujatia navyše. Po prvýkrát bude mať na veľtrhu vlastné pódium RTVS a knihy počas štyroch dní ovládnu aj vysielanie Slovenskej televízie a rozhlasu.

Opýtali sme sa znalca literatúry Dada Nagya, čím sú podľa neho cítiť naše čerstvé, tohtoročné knihy. „V prvom rade sú veľmi rôznorodé. Aj knižná produkcia Bibliotéky predstavuje len výsek slovenskej knižnej produkcie. Čitatelia si tu môžu sami objaviť zaujímavé novinky a ľudí, ktorí za nimi stoja – vydavateľov, spisovateľov, ilustrátorov, editorov, prekladateľov…,“ hovorí. Osobne by sa rád stretol s pánom Martinom Šiškom – autorom krásnej detskej knihy Zviera z inej planéty, ktorá nedávno vyšla. "Teším sa na podujatie s prírodovedcom Miroslavom Sanigom, ale aj stretnutie s detektívkármi Bernardom Minierom a Stefanom Anhemom,“ dodáva Dado Nagy. Spisovateľ Marek Vadas tiež chodí na Bibliotéku skôr pracovne ako na nákupy. "V sobotu by som zašiel na diskusiu o komikse a v nedeľu na program 30 rokov slobody, v ktorom sa bude diskutovať o naplnení ideálov nežnej revolúcie a o tom, čo sa u nás zmenilo, alebo nezmenilo a malo sa,“ dodáva Vadas.

Čerstvé novinky

Mnohí vydavatelia a autori odprezentujú svoje knižné novinky práve na Bibliotéke. Scenárista a autor knihy Amnestie, Maroš Hečko, príde v spoločnosti hercov, historika Fedora Blaščáka, českej disidentky Lenky Marčekovej a Juraja Baču, ktorý zahrá a zaspieva piesne Karla Kryla. Prokurátorka Eva Mišíková a investigatívna novinárka Ľudmila Lacková predstavia knihu Proti zločinu. Reedíciu nadčasových fejtónov Júliusa Satinského s názvom Moji milí Slováci uvedie do života jeho dcéra Lucia Satinská. Boris Filan priblíži výber z najlepších cestopisov a „filanoviek“ ŠirokoĎaleko a Cesta okolo sveta, ktoré vyšli pri príležitosti jeho 70. narodenín. Čitateľov zaujme aj necenzurované vydanie kultovej knihy Majster a Margaréta s novým prekladom Jána Štrassera a krásnymi ilustráciami Lucie Žatkuliakovej.

Zahraničné hviezdy

Jednou z najväčších hviezd tohtoročného knižného festivalu bude populárny švédsky autor Stefan Ahnhem, ktorý v piatok predstaví svoj krimi román Motív X. Známy francúzsky autor krimi románov Bernard Minier priblíži svoju novinku Na kraji priepasti. Vďaka čestnému hosťovi veľtrhu Maďarsku do Bratislavy zavíta jeden z najvýznamnejších maďarských autorov a spisovateľ svetového mena György Dragomán (jeho román Biely kráľ sa stal medzinárodným bestsellerom a bol preložený do takmer 30 jazykov) s manželkou, spisovateľkou Annou Szabó T.

Sobota bude patriť vyvrcholeniu slovenského fantastického literárneho roka FANTÁZIA FEST 2019. Návštevníci sa môžu tešiť na besedy, ocenenia a literárne súťaže Martinus Cena Fantázie, Žánrové ceny pri MCF 2019 (Cena Béla, Cena fantasy, Cena ESET) a Fantasy Award 2019.

Cena Bibliotéky

Počas Bibliotéky Literárne a informačné centrum od roku 2007 udeľuje Cenu Bibliotéky za najlepšie slovenské knižné dielo ženskej autorky. Prevezme si ju autorka kníh pre deti a mládež Toňa Revajová za svoju knihu Rok Sivka ohniváka (TRIO Publishing). Odborná porota skúma prózu, poéziu a tvorbu pre deti a mládež vydanú v predošlom roku a tento rok vyberala spomedzi 260 titulov. Laureátku vyberali spomedzi piatich finalistiek, ďalšími kandidátkami boli Ivana Dobrakovová (Matky a kamionisti), Soňa Horňáková (Medzi mnou a mnou), Jana Juhászová (Litanická forma od avantgardy po súčasnosť) a Eva Luka (Pani Kurčaťová 1).

„Toňa Revajová rozumie duši detskej aj dospelej. Presné, štylisticky vybrúsené vety, pomaly plynúci čas a krehký vnútorný svet malej Anny robia z knihy Rok Sivka ohniváka jednu z najsilnejších súčasných kníh pre deti,“ píše sa vo vyjadrení odbornej poroty.

"Cena sa zameriava na ženské autorky, ktorých tvorba je rozsiahla a tematicky i žánrovo rôznorodá. Dovtedy takéto ocenenie chýbalo a Literárne informačné centrum považovalo za dôležité vyzdvihnúť to najhodnotnejšie z ich tvorby a upriamiť pozornosť verejnosti na kvalitu, pretože ženská literatúra nie je iba červená knižnica,“ vysvetľuje Marek Vadas. Z prózy by odporučil niekoľko noviniek od ženských autoriek: Čepiec Kataríny Kucbelovej, Šeptuchy Aleny Sabuchovej alebo Tvoja izba Michaely Rosovej.

Málo komfortu

Bibliotéka ako knižný veľtrh má už na Slovensku dobrú tradíciu, no priestory Incheby neposkytujú primeraný komfort ani vydavateľom, ani autorom, ani čitateľom. Súbežné podujatia sa často navzájom rušia, služby majiteľa priestorov sa obmedzujú hádam len na šatňu a denné vstupné sa toho roku vyšplhalo na rekordných 7 eur pre dospelého a 3 eurá pre dieťa a 15 € pre rodinu. Za to by si jedna rodina kúpila knihu aj bez zľavy, a na každý deň trvania Bibliotéky jednu.

"Som účastníkom Bibliotéky od jej úplného začiatku a nevynechal som ani jeden ročník. S istým smútkom však musím povedať, že sa príliš nezmenila, resp. nezmenila sa skoro vôbec. Razantne sa zvýšilo vstupné a úroveň služieb zostala rovnaká, ak nie horšia. Je tam možno viac sprievodných programov, ale sú ponechané na samotných vydavateľov. Chodím na Bibliotéku čisto pracovne – moja srdcová záležitosť to určite nie je,“ dodáva Dado Nagy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibliotéka