Cez prah: Na jeden deň sa preniesť o tridsať rokov späť

Počas bývalého režimu disidenti, intelektuáli, umelci a študenti vyhraňujúci sa v Československu voči ideológii vládnucej strany podliehali cenzúre, neexistovala sloboda prejavu a čelili prenasledovaniu za svoje názory, ak neboli v súlade s oficiálnou politikou.

16.11.2019 05:00
Cez Prah Foto:
V nedeľu 17. novembra môžu záujemcovia navštíviť komorné podujatie Cez prah.
debata

Ich umelecké akcie a intelektuálne “seansy” sa teda prirodzene konali tajne. Umenie vystavovali a stretávali sa na súkromných bytoch a v priestoroch, ktoré neslúžili ako oficiálne galérie i koncertné sály, rozhodne nevypredávali kultúrne domy ani národné galérie.

Pripomenutím tohto fenoménu je komorné podujatie Cez prah. V nedeľu 17. novembra organizátori a návštevníci oslávia výročie Nežnej revolúcie unikátnymi akciami, na exkluzívnych miestach, kde sa kultúra rozhodne nezameriava na to, čo diktuje hlavný prúd. Podujatie je zaujímavé okrem skvelej dramaturgie aj tým, že návštevníci môžu nahliadnuť do obývačiek troch súkromných bytov na Björnsonovej ulici a spoznať priestory najmenšieho kina v Bratislave s príznačným názvom Foajé na Štefánikovej ulici. Práve tu vraj za bývalého režimu sledovali slovenské filmy cenzori a posudzovali, ktoré z nich pustia do tuzemskej distribúcie.

Multižánrové podujatie ponúka predstavenie na motívy básne jedného z najvýznamnejších slovenských literátov, bývalého ministra kultúry Miroslava Válka Slovo. Poéma o jeho vnútornom konflikte so svetom i sebou samým je rozporuplná, Válek sa v rozsiahlej básni vyrovnáva so svojou vtedajšou rolou politika. Jeho identifikáciu so sebou samým kryžuje prijatie komunistických zásad a túžba po slobode. Zo svojho zmätku sa vypísal v básni, ktorú v predstavení Rok: (Doplňte vždy podľa potreby) sprítomnia herečky Alica Cvečková a Františka Horváthová. Predstavenie odohrajú o 13. h a o 16. h v byte na Björnsonovej 2.

Na Björnsonovej 5 sa o 14. 00 novinár Martin Šimečka a spisovateľ Michal Hvorecký porozprávajú, kam sme sa počas tridsiatich rokov od pádu železnej opony posunuli. Na tomto byte sa oplatí zostať do 15.30 h a vypočuť si rozhovor Veroniky Valkovičovej so Zuzanou Maďarovou, autorkou knihy Ako odvrávať novembru 1989: rodové aspekty pamätí. Novinárka a politologička v knihe rozoberá okrem iného i tom, ako obdobie Nežnej revolúcie reflektujeme a ako si ho pamätáme, i chceme pamätať. Mapuje aj účasť žien na revolúcii a rovnakou témou sa zaoberá mladá dokumentaristka Soňa Nôtová vo filme Nežná. Je súčasťou premietania krátkych študentských filmov z dokumentárneho ateliéru VŠMU a pásmo doplnia filmy Sračky nevedem Pauly Reiselovej a dokumentárna esej Kristiána Babjara Mandarínky (správa zo severovýchodu). Prehľad o tom, ako nazerajú na nežnú revolúciu študenti, si môžete urobiť o 14.30 h vo Foajé.

Slovenské herečky a herci budú v byte na Björnsonovej 10 čítať z diela Ivana Kadlečíka, spisovateľa, ktorý mal počas bývalého režimu ako mnoho ďalších, zakázané vydávať knihy. Do Foajé sa oplatí prísť už o 13. h, rozbehne sa tu totiž prednáška a Ondrej Trhoň ju pojme ako standup i performance. Venovať sa bude postcosialistickej realite a redefinícii popkultúrnych fenoménov 90. rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cez prah