Kata-strofický denník Katy Strofovej

Vydavateľstvo SLOVART v spolupráci s autorským tímom J. Šlauka, V. Kocourková a S. Hrušovská k tomuto seriálu vydáva knihu s názvom Katastrofický denník Katy Strofovej. Kniha je inšpirovaná seriálom Tresky plesky.

21.11.2019 09:00
Katastrofický dennik Foto:
Kniha je inšpirovaná seriálom Tresky-plesky.
debata

Neohrozená reportérka Kata Strofová si pre deti pripravila cestovateľský denník, v ktorom sa spolu vydajú po mori na opustený ostrov, kde sa spolu lepšie pozrú na to, ako funguje sopka. Následne odletia do vesmíru, aby zistili, ako vznikajú blesky a tiež nakuknú aj do stredu tornáda. Na záver spolu zdolajú snežné hory plné nebezpečných lavín. Spolu s Katou malí zvedavci zistia, že učiť sa nové veci môže byť naozaj zábavné.

S nápadom urobiť seriál o prírodných javoch prišla režisérka Veronika Kocourková, ktorá sa v detstve chcela stať meteorologičkou. Oslovila producentku Simonu Hrušovskú a tvorivej dvojici už nič nestálo v ceste.

Veľkú rolu pri príprave seriálu a knihy zohrali aj samotné deti. Veronika si s nimi kreslila a spolu určovali farebnosť seriálu. Vďaka priamej spolupráci zistili aj to, čoho sa deti báli. Nepáčili sa im výrazné zuby na postavičkách a tak ich museli upraviť. V seriáli vystupuje vyše 200 rozličných postavičiek a s niektorými z nich sa deti stretnú aj v knihe.

Autorky spolupracujú aj s fyzičkou Zuzanou Chovanovou, ktorá im vysvetľuje princípy javov. Okrem knihy sa môžu malí zvedavci tešiť aj na ďalšie pokračovanie seriálu Tresky plesky, ktoré RTVS uvedie už túto zimu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #meteorológia #fyzika #prírodné katastrofy #cestovatelia