Kniha, ktorú nekúpite v žiadnom obchode

V čase letného slnovratu Zem navštevujú anjeli. Zväčša priletia len tak pre zábavu na pár hodín. Vymýšľajú zlomyseľné žartíky a pletú nimi hlavu prostoduchým pozemšťanom. Medzi anjelmi sa však nájdu aj takí, ktorí sa do Zeme zamilovali.

21.11.2019 13:00
Pastircak Foto:
Kniha pomáha ľuďom bez domova prežiť zimu.
debata

Potulujú sa po nej dlhší čas, nedá im pokoj bádateľská zvedavosť. Tak ako anjelom so vznešenými menami Azael a Gabriel z novej knihy Daniela Pastirčáka. Kniha pomáha ľuďom bez domova prežiť zimu, preto ju nedostanete kúpiť v žiadnom kníhkupectve, iba výhradne u predajcov časopisu Nota Bene.

"Som rád, že môžem svoju knihu zveriť do rúk predajcom Nota Bene a tak im aspoň trochu pomôcť zaradiť sa späť do života. Človeka bez domova s knihou spája zvláštna spríbuznenosť. Aj kniha, aj človek bez domova sú medzi ľuďmi cudzí, potrebujú otvoriť okoloidúcemu svoje vnútro a osloviť ho s nádejou, že sa spoznajú, spriatelia sa a pomôžu si,“ povedal autor knihy Daniel Pastirčák. A tak v čase zimného slnovratu ľudí zahreje kniha o anjeloch, ktorí pocítili náklonnosť k ľudskému tvorovi, čo nohami chodí po Zemi, no hlavu dvíha k nebu. Azael prvýkrát zblízka pozoruje človeka, ktorý sa stále za niečím pachtí a večne musí na čosi čakať. Jedného dňa príde s nápadom, ako možno človeka urobiť šťastným…

Azael a Gabriel je už druhý spoločný projekt Daniela Pastirčáka s občianskym združením Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota Bene. Pred dvoma rokmi predajcovia predávali knihu s názvom Starec a dieťa. Novú knihu dopĺňajú ilustrácie výtvarníčky Alice Raticovej a graficky ju upravila Zuzana Liptáková.

„Je to zvláštny príbeh, všetky vety sú krásne a presné. Tak je to, keď vám text diktujú anjeli,“ povedal o knihe režisér Juraj Nvota. Nvota spolu s herečkou Rebekou Polákovou sa stali krstnými rodičmi nového diela.

Zimné produkty pomáhajú predajcom ľahšie prežiť zimu, uhradiť si ubytovanie a ostatné živobytie. „Danielova kniha poteší pod stromčekom blízkych a zároveň pomôže tým, čo to potrebujú,“ hovorí Sandra Pazman Tordová, šéfredaktorka časopisu Nota Bene. Kniha stojí 8 €.

Na Slovensku chýba prístup k cenovo dostupným mestským nájomným bytom s nájomným od 90 do 120 €, ktoré by si predajcovia dokázali zaplatiť. Sú tak odkázaní na komerčné ubytovne, a tie sú drahé. "Z prieskumu nám vyšlo, že predajcovia v nich priemerne platia 217 eur mesačne za posteľ. V mestskej ubytovni je cena priemerne 165 eur mesačne za posteľ. Izbu väčšinou obývajú minimálne s jednou cudzou osobou,“ vysvetľuje šéfredaktorka. Ani tieto drahé ubytovne však kapacitne nestačia, podľa odhadov žije na Slovensku na ulici viac ako 20 tisíc ľudí.

Počas 18-ročnej histórie združenie Proti prúdu vydalo už deväť kníh, z toho autormi piatich kníh boli samotní predajcovia časopisu. Túto zimu predajcovia ponúkajú aj ilustrovaný kalendár nazvaný Pouličný sprievodca svetom.

Pouličný časopis Nota bene vychádza od roku 2001 a doteraz pomohol viac ako 5 000 ľuďom bez domova v 17 mestách Slovenska získať nielen príjem, ale aj sebaúctu a sociálne kontakty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Pastirčák #Bezdomovectvo #Nota Bene