Päťdesiat rebeliek, ktoré zanechali svoju stopu

Príbehy päťdesiatich žien z celého bývalého Československa od polovice 19. storočia po súčasnosť približuje nová kniha nazvaná Kvapky na kameni.

25.11.2019 11:00
rebelky1 Foto:
Na krste knihy sa zúčastnila aj športovkyňa Veronika Vadovičová, ktorej príbeh sa ocitol medzi päťdesiatkou silných žien. Na snímke s editorkou knihy Monikou Kompaníkovou.
debata

Kniha je určená primárne detskému čitateľovi, no zgustnú si na nej aj rodičia. Podieľalo sa na nej deväť autoriek, vyše 20 ilustrátoriek a dve editorky.

"V knihe by mohli byť celé stovky žien, na začiatku sme vybrali 250 mien, z ktorých sa nakoniec v knihe ocitlo 50 príbehov. Sú v nich zastúpené rôzne historické obdobia, z rôznych oblastí života – vedy, umenia, športu, aj zástupkyne rôznych etník a náboženstiev, ktoré sa na našom území za uplynulých 200 rokov vystriedali,“ vysvetľuje Kamila Musilová, česká spolueditorka kni­hy.

Na knihe je totiž zaujímavé aj to, že vo vydavateľstve Albatros vychádza zároveň v slovenčine aj v češtine, slovenskou editorkou je spisovateľka Monika Kompaníková, a jednotlivé príbehy napísalo takmer desať rôznych autoriek, ilustrátoriek je viac ako dvojnásobok.

A tak sa vedľa seba ocitli napríklad spisovateľka a prvá slovenská feministka Hana Gregorová, prvá slovenská botanička Izabela Textorisová, najlepšia svetová gymnastka Věra Čáslavská či speváčka Marta Kubišová, ktorá sa stala symbolom boja za slobodu.

V jednom šíku stoja ženy bojujúce za práva robotníkov, za práva žien, za mier, za slobodu, za ľudské práva pre ľudí rôznej farby pleti či vyznania, ženy, ktoré sa zaslúžili o vedecký pokrok, pomáhali slabším, chorým a utláčaným, posúvali hranice ľudských možností v športe, vede, umení či v živote celej spoločnosti. Často nenápadné a dokonca neúspešné, ale húževnaté a odhodlané spraviť niečo aj pre druhých.

Popri známych menách a príbehoch sa určite čitateľ dozvie aj nové a spozná napríklad prvú slovenskú pilotku, ktorá si musela lietadlo zostrojiť sama, prvú vedkyňu ocenenú Nobelovou cenou za medicínu, najmladšiu európsku agentku, českú lekárku, ktorá vyliečila tisícky žien v Bosne a Hercegovine, aj slovenskú moslimku, ktorá spája rôzne kultúry.

Ako hovorí Monika Kompaníková, nie sú to príbehy žien, ktoré dosiahli maximum, nie vždy boli vo svojom odbore najlepšie, ale svojou osobnou odvahou, vôľou a vytrvalosťou dokázali spoločnosť posúvať ďalej. Obetovali nielen svoje pohodlie, postavenie, ale často aj svoj život.

"Radi by sme čitateľom odovzdali inšpiráciu k osobnej guráži, k osobnej zodpovednosti za svoj vlastný život – a to platí rovnako pre ženy, ako pre mužov,“ dodáva Kamila Musilová. Monika Kompaníková knihe zaželala, aby ju čítali deťom ich rodičia aj učiteľky v školách.

Hoci je kniha napísaná pre detského čitateľa, nie sú to žiadne fikcie či rozprávky, vychádza z faktov. Preto sa začína až od obdobia, ktoré je historicky dobre zmapované a prešla rukami odborníkov. Nie je písaná vyslovene detským jazykom, chce byť úprimná a pravdivá, ale vyžadovala si citlivé spracovanie už aj preto, že mnoho osudov žien v knihe sa nekončí šťastne. Všetky však zanechali v histórii svoju jedinečnú stopu. Ako nenápadné kvapky na kameni, ku ktorým sa pridávajú ďalšie a ďalšie, až ten tvrdý kameň nakoniec zdolajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marta Kubišová #Monika Kompaníková #Terézia Vansová #Kamila Musilová