Zomrel svetoznámy lotyšský dirigent Mariss Jansons.

Janson bol okrem iného šéfdirigentom Symfonického orchestra Bavorského rozhlasu v Mníchove a na tomto poste pôsobil až do svojej smrti.

02.12.2019 15:00
mariss-jansons-1237217751-view-1 Foto:
lotyšský dirigent Mariss Jansons umrel vo veku 76 rokov.
debata

Vo veku 76 rokov zomrel svetoznámy lotyšský dirigent Mariss Jansons. Skonal vo svojom dome v Petrohrade. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

„Navždy s nami zostane úprimná vďačnosť za jeho úžasné umenie,“ uviedol vo vyhlásení petrohradský gubernátor Alexandr Beglov, pričom Jansonsa označil za „výnimočného dirigenta“.

Mariss Jansons, laureát množstva hudobných ocenení i vysokých štátnych vyznamenaní, sa narodil v lotyšskej Rige ako syn slávneho dirigenta Arvida Jansonsa. Študoval hru na husle, klavír a dirigovanie na konzervatóriu v Leningrade, súčasnom Petrohrade, kde pôsobil aj jeho otec. Koncom 60. rokov sa presunul do Rakúska, kde pokračoval v štúdiu u velikánov ako Hans Swarowsky a Herbert von Karajan.

Už v roku 1973 sa stal druhým dirigentom Leningradskej filharmónie, podobne ako jeho otec, neskôr sa ujal filharmonického orchestra v nórskej metropole Oslo, na čele ktorého strávil viac ako 20 rokov. Hosťoval však aj v London Philharmonic Orchestra a šéfoval aj v americkom Pittsburskom symfonickom orchestri.

V roku 2003 sa stal šéfdirigentom Symfonického orchestra Bavorského rozhlasu v Mníchove, pričom na tomto poste pôsobil až do svojej smrti. V období rokov 2004–2015 ešte paralelne s tým viedol aj uznávaný Concertgebouw orchestra v Amsterdame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #dirigent #orchester