Vášeň na tanieri. Knižná novinka Afrodiziaká v slovenskej kuchyni

Nevábne vyzerajúci zeler je vraj silné afrodiziakum. Šikovná gazdinka ho v podobe šalátu alebo polievky prepašuje do partnerovho žalúdka a môže čakať horúce objatie. Katarína Nádaská posunula eroticky motivovaný jedálny lístok na oveľa vyšší stupeň. Napísala knihu Afrodiziaká v slovenskej kuchyni s podtitulom Recepty pre zamilovaných (vydavateľstvo Fortuna Libri).

20.12.2019 10:00
Obalka_Recepty_pre_zamilovanych_Ok.indd Foto:
Kniha Kataríny Nádaskej Afrodiziaká v slovenskej kuchyni.
debata

Samozrejme, je tam aj zeler, ale kto by sa obmedzoval na dávno známu banálnu potravinu? Katarína Nádaská vychádza síce z domácich tradícií, ale ponúka množstvo až exoticky pôsobiacich receptov. Sú vhodné na sviatočný stôl, na večeru pre milencov, ale čitateľ sa poteší – a eroticky naladí – aj listovaním v knihe. Recepty majú vtipné názvy a jedlá sú vyobrazené na lákavých fotografiách.

Kniha vychádza zo základného a všeobecne známeho konštatovania, že láska ide cez žalúdok. To platí všade na svete a asi s tým bude každý súhlasiť: aj bez potenciu zvyšujúcich ingrediencií vie dobrá večera preladiť človeka do hravej nálady, uvedomiť si telo. Niekedy však treba telu pomôcť, alebo – len tak z roztopaše umocniť zážitky. A vtedy sa dostávajú do hrnca a na panvicu afrodiziaká.

Recept u knihy Kataríny Nádaskej Afrodiziaká v... Foto: Francesca Spinelli
Titulka Recept u knihy Kataríny Nádaskej Afrodiziaká v slovenskej kuchyni.

Katarína Nádaská je však etnologička, všetko skúma, a tak ponúka aj vstupné informácie o tejto téme, aby zaľúbenci nehodovali len tak, bez základných historických vedomostí. Kto chce vedieť, ako si ľudstvo v tejto oblasti počínalo v minulosti, začíta sa do úvodnej kapitoly Afrodiziaká v dejinách ľudstva. No a tam sa dozvie pekné perličky.

Čo všetko zháňali ľudia, aby mali silu na milovanie! Rimania verili konskej manne. Bola to hnedastá alebo olivovo zelená hmota, ktorá sa vytvárala v tele kobyly počas gravidity. Cisár Calligula bol vraj sexuálne zvrátený, ale jeho afrodiziakum vyznieva dosť nevinne: vraj to bola mrkva v tvare pohlavného údu. Že by sa to malo nie jesť, ale priamo použiť?

Recept z knihy Kataríny Nádaskej Afrodiziaká v... Foto: Francesca Spinelli
IMG 3854 Recept z knihy Kataríny Nádaskej Afrodiziaká v slovenskej kuchyni.

No recepty z knihy Kataríny Nádaskej už žiadne rozvášňujúce barličky nepotrebujú. Pripravíte si napríklad Vášnivé mušle vo vanilkovom oleji, alebo Čakanie na lásku (pečené sladké zemiaky so škoricou), či dezert so špargľovou zmrzlinou Venušine guľky a ste použiteľní na milostný súboj či splynutie. Dobrú chuť, milujte sa a množte sa!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Nádaská #Afrodiziaká v slovenskej kuchyni #afrodiziaká