Václav Pankovčín: Poviedky. Videla som anjela!

Poviedky a krátke prózy najvýraznejšieho predstaviteľa magického realizmu na Slovensku sú zaradené do 2. zväzku súborného diela.

06.01.2020 05:00
debata
Václav Pankovčín: Poviedky. Videla som anjela!

Výber je zostavený z kníh Tri ženy pod orechom a Bude to pekný pohreb, doplnený o 21 rozpracovaných poviedok z pozostalosti. Napriek tomu, že autor využíva jednoduchý a ľahko čitateľný jazyk, kniha nie je určená pre jednoduchých čitateľov.

Prostredníctvom knihy Tri ženy pod orechom dokázal, že je majstrom slova a že aj do malého rozsahu dokáže vtesnať mnoho čitateľsky príťažlivých prvkov. Napriek tomu, že autor využíva jednoduchý a ľahko čitateľný jazyk, ktorý je len zriedka doplnený východoslovenským dialektom, kniha nie je určená pre jednoduchých čitateľov. Pretože Tri ženy pod orechom je ľahké prečítať, ale ťažké pochopiť… (Nikola Kokiová, Teraz.sk)

Hoci Pankovčín pochádzal z východosloven­ského dedinského prostredia, dokázal do seba adaptovať aj veľkomestský prach a špinu. Rurálne motívy sú uňho často späté s magickosťou a – zomieraním. Akoby iba humusovitá pôda dokázala prijať mŕtvych, ba zo zeme biblicky i predkresťansky prírodne môžu opäť ožiť. (Ľuboš Svetoň, Knižná revue)

KK Bagala

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Václav Pankovčín