Posledný román Dušana Mitanu je o láske k životu

"Cítim sa ako pacient, ktorý chce vydať autentické svedectvo o svojej nemoci, a zároveň som spisovateľ, ktorý začína písať poslednú časť svojich pamätí – svedectvo o procese premeny až vo chvíli, keď pamäť stráca, píše Dušan Mitana vo svojom poslednom románe Nezvestný.

05.01.2020 09:00
Dušan Mitana a Dušan Dušek Foto:
Priatelia Dušan Mitana a Dušan Dušek. "Medzi tie najlepšie knihy, ktoré som chcel napísať, patria aj knihy Dušana Mitanu," povedal spisovateľ Dušan Dušek.
debata

Uvedenia knihy sa už nedožil, navždy odišiel 22. mája minulého roku.

Román – koláž

Nezvestný je román aj autobiografia zároveň, koláž, ktorou autor komunikuje so svojimi čitateľmi prostredníctvom svojho diela aj prostredníctvom množstva rozhovorov z rôznych období, kde odpovedá na otázky iných. Lebo, ako sám píše, písať autobiografiu je možné aj spoluprácou autora s čitateľmi, novinármi, kritikmi, ktorí autorovi kladú rôzne otázky.

Z viacerých rozhovorov, ktoré sa prelínajú s textami z iných žánrov, si čitateľ môže poskladať životný príbeh autora, ktorý píše román-koláž a každý čitateľ, kladúci otázky, sa stáva zároveň jednou postavou príbehu. Tak ho k čítaniu pozýva Mitana Rozprávač, Mitana Autor, Mitana Protagonista.

nezvestný, mitana

Hrdina posledného románu Nezvestný je spisovateľ. Prežíva obdobie spoločenských premien na prelome 80. a 90. rokov až dodnes. Sám prežíva premenu. Slovami autorovej manželky Evy Kristovej: S biľagom rebela a permanentného opozičníka prechádza touto etapou, angažuje sa v spoločenskom dianí svojou umeleckou tvorbou a početnými mediálnymi výstupmi. To všetko tvorí súčasť jeho románu spolu s intímnymi záznamami z jeho denníkov a denníkov spolupacientov zariadenia, kde si sporadicky lieči zranenia duše a naliehavú depresiu. Všetci prítomní sú hrdinami jeho knihy-koláže. Dušan v nej žije a dýcha svoj príbeh človeka umelca, pacienta, kolegu, kritika, priateľa či nepriateľa spolu s ostatnými postavami knihy. Napokon, v pokročilej depresii i životnej únave stáva sa obeťou príbehu. „Prosto, je to kniha o láske k životu na dlhé zimné večery,“ predstavuje román Eva Kristová.

Román Nezvestný vznikal za takmer romantických okolností. „Dostali sme štipendium z Fondu pre podporu umenia, rozplynuli sa nám načas existenčné problémy, kúpili sme si počítač a pustili sa do písania. Dušan nemal k technológiám priateľský vzťah, ja zasa naopak. Predkladal mi rukopisy, ktoré som odpisovala a podľa pokynov prehadzovala. Zostavovala som už zostavené,“ približuje okolnosti vzniku románu manželka.

Majster príbehov s tajomstvom

„Mitana bol majstrom kompozície, čo sa prejavuje v rôznych žánroch jeho tvorby, a rešpektovali to aj dramaturgovia a režiséri jeho filmov, adaptácií, televíznych či divadelných. Na napísanie románu mal času dosť, bolo to šťastné obdobie pre nás oboch. Tvorba zaháňala depresiu, svitala nádej, že choroba ustúpi. Robil si poznámky na ďalší román, Návrat domov,“ hovorí manželka. So spisovateľom prežili viac ako 50 rokov spoločného života.

Mitana "Nezvestného“ odovzdal Fondu pre podporu umenia v septembri 2018, v januári 2019 odovzdal knihu vydavateľovi, na nový projekt už ani nesiahol. Čakal na korektúry, zrejme chcel knižku ešte pred vydaním uvidieť. Nedočkal sa… Iróniou osudu priniesol vydavateľ korektúru deň po Dušanovej smrti aj s kondolenciou.

Čo pre Dušana Mitanu znamenalo písanie? „V Dušanovej tvorbe je kus Mitanovho sveta a života. Skutočne písal, ako žil a žil ako písal. A v tejto poslednej knižke odložil masky, identity, mystifikácie či inotaje, bol autentický,“ zdôrazňuje Eva Kristová.

„Dušan bol spisovateľ, ktorý ide ďalej než bežní spisovatelia, výnimočný človek,“ vyhlásil pri uvedení románu Nezvestný spisovateľ Ivan Štrpka. Spomínal, ako ho v mladosti na dva dni nechal samého písať Psie dni a pri návrate našiel oheň vyhasnutý a spisovateľa píšuceho v posteli v rukaviciach, čiapke a v kabáte. Keď písal, písal v plnom sústredení, všetko ostatné išlo bokom. „Od jeho prvých poviedok sme sa bavili o príbehu s tajomstvom, ale jemu nešlo o to, spriadať nejaké prekvapivé labyrinty rozprávania, vytvárať fikcie, aby bol čitateľ uchvátený. Aj keď sa mu to darilo. Chcel byť len bližšie k tým záhadným, nejednoznačným stránkam skutočnosti, v nás aj okolo nás, snažil sa o rozšírenie nášho vnútorného sveta,“ povedal Ivan Štrpka.

„Dušan pre nás preskúmaval odľahlé a nedostupné priestory ľudského bytia a vedomia, a platil za to cenou najvyššou,“ povedala riaditeľka Literárneho a informačného centra Miroslava Vallová. Nezvestný – ako znie aj názov druhej časti tejto knihy – je dvojznačný. Dušan Mitana je stále tu – v pamäti najbližších i blízkych, v spomienkach ľudí, ktorí sa s ním stretli, i u množstva čitateľov (minulých i budúcich). Tá proklamovaná „nezvestnosť“ je asi jediný omyl Dušana Mitanu – autora, ktorý "odišiel z príbehu“, uzatvára v doslove knihy Gabriela Rakúsová. Kniha vyšla vo vydavateľstve pôvodnej slovenskej literatúry KK Bagala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Mitana #nezvestný