Richard Kučera Guzmán, Zuzana Šidlíková, Lucia Almášiová: Karol Kállay - Zaostrené na krásu

Publikácia po prvý raz predstavuje tvorbu Karola Kállaya v oblasti módnej fotografie. Čitateľa uvedie do pútavého života fotografa, a oboznámi ho aj s dejinami tohto obľúbeného fotografického žánru.

09.01.2020 07:00
debata
Karol Kállay: Zaostrené na krásu Foto: Slovart
zaostrene na krasu Karol Kállay: Zaostrené na krásu

Karol Kállay začínal v prostredí Československa ako fotograf v časopise Móda – textil. Neskôr nadviazal spoluprácu s nemeckými časopismi Saison a Sibylle a parížskym časopisom Jardin des Modes. Móde sa venoval viac ako tridsať rokov a môžeme ho považovať za zakladateľa módnej fotografie na Slovensku. Vo svojich najlepších snímkach prepájal inscenovanú fotografiu s dokumentárnym prístupom a zúročil tak svoje skúsenosti reportážneho fotografa. Vďaka odvahe, invencii a vytrvalej snahe vyrovnať sa kvalitou ostatným svetovým fotografom sa mu podarilo presadiť sa aj v zahraničí.

Historičky umenia Lucia Almášiová a Zuzana Šidlíková približujú domáce aj zahraničné projekty Karola Kállaya, doplnené o spomienky modeliek, s ktorými fotograf spolupracoval.

Atraktívny obrazový materiál, ktorý vybral a zostavil Richard Kučera Guzmán, je súčasťou rozsiahleho a do veľkej miery nepublikovaného archívu Karola Kállaya.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Kállay #knižné tipy