Stará anglická záhrada znova zakvitla

Je to už vyše sto rokov, čo po prvý raz vyšla kniha anglickej autorky Frances Hodgson Burnettovej Tajná záhrada. Svet sa odvtedy zmenil, ale dobré príbehy prežívajú a ponúkajú zabudnutý spôsob života, v ktorom bolo viac snenia, romantiky, tajomnosti a zázračnosti, než prežívame dnes.

11.01.2020 08:00
IMG 3910 Foto: ,
Ukážka z knihy Frances Hodgson Burnettovej Tajná záhrada, ilustrácie Ingy Moorovej.
debata

Príbeh sa začína drámou – rodičia hlavnej hrdinky, anglického dievčatka Mary Lennnoxovej, zomreli na choleru, ktorej epidémia vypukla v Indii. Mary bola ich miláčikom, rozmaznávali ju, a zrazu sa o ňu nemal kto starať.

Malá sirota sa vracia do Anglicka, k čudáckemu strýkovi. Je to jej jediný príbuzný, ktorý však žije osamelo a to, že má vychovávať dievčatko, ho privádza do rozpakov. Mary si so situáciou ale poradí. Je optimistka, objaví bratranca a kamaráta, s ktorými vytvorí dobrú partiu a začne objavovať nový svet. Je to anglický vidiek, príroda, rozľahlá šľachtická usadlosť okolo záhrady.

Kniha Frances Hodgson Burnettovej Tajná záhrada Foto: Ikar
Tajná zahrada Kniha Frances Hodgson Burnettovej Tajná záhrada

Jedna zo záhrad je opradená tajomstvom a nesmie sa do nej ani vstúpiť. Deti však zákaz porušia a v spustnutej záhrade trávia neobyčajné chvíle. Začnú sa o tajnú záhradu starať, oživia ju, preberú k životu. Záhrada im to vráti. Jedno z detí, ktoré bolo choré, dokonca vyzdravie.

Na Slovensku vychádza kniha vo vydavateľstve Ikar po prvý raz s ilustráciami Ingy Moorovej, ktoré sprevádzali aj pôvodné vydanie Tajnej záhrady v roku 1911. Tieto obrázky majú samostatnú hodnotu – každý výjav je ako obraz: má tajuplnú atmosféru a je prepracovaný do detailov.

Námet starej anglickej záhrady inšpiroval aj ďalších umelcov, ktorí knihu v mnohých vydaniach vo svete ilustrovali. A nielen to – už v roku 1949 vznikol podľa Tajnej záhrady úspešný americký film, v ktorom sa čiernobiele pasáže striedajú s farebnými (keď záhrada na jar kvitne) a je veľmi romantický. V roku 1993 sa k námetu Tajnej záhrady vrátila režisérka Agniezska Hollandová, ktorá ho nakrútila modernejšie.

Mnohých prekvapilo, že po téme detského dobrodružstva zo starého Anglicka siahla práve táto režisérka, ktorá sa venuje aktuálnym námetom a vo filmoch rieši konkrétne dejinné situácie. Aj ona si asi potrebovala oddýchnuť od ideologických konfliktov, ktoré vo filmoch spracováva, a vyskúšať si rozprávkový žáner, ktorý umožňuje popustiť uzdu fantázii a opojiť sa krásou.

Pocítia to všetci čitatelia, ktorí vezmú do rúk Tajnú záhradu. Budú zvedaví, čo všetko sa odohralo v parkových zákutiach, na kamenných schodíkoch, vo výklenkoch a v hustej vegetácii. Čo zažije trojica, ktorá vstúpi na zakázané územie, kde je len húština, ako to, že v závere si Mary už veselo beží v krásnych bielych šatách po kamenných cestičkách?

Deti pomohli vegetácii aj ľuďom z okolia a sú za to odmenené. Treba ešte pripomenúť, že autorka napísala aj slávnu knihu Malý lord, ktorá zostáva svetovým bestsellerom. Je majsterkou príbehov z lepších rodín, ktoré postihli tragédie a ich deti musia prekonávať prekážky. V príbehoch sa dbá na česť, dobrú výchovu a noblesu, čím sú ešte čarovnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Tajná záhrada #Frances Hodgson Burnettová