Bolestivé mlčanie sa týka aj Slovenska

Od skončenia druhej svetovej vojny uplynulo už vyše sedemdesiat rokov, ale jej monštruózny odkaz ešte rezonuje. Stále sa o vojne diskutuje, objavujú sa nové svedectvá, rôznia sa názory, polemizuje sa a spresňuje.

12.01.2020 10:00
Scan Image002 Foto:
Autorka knihy Bolestivé mlčanie Alexandra Senfftová so starou matkou Erlou, vdovou po Hannsovi Ludinovi.
debata

Stále však trvá aj bolesť a utrpenie, stále sa nedá pochopiť, ako sa to všetko mohlo stať. Takéto pocity priviedli aj publicistku Alexandru Senfftovú k napísaniu knihy Bolestivé mlčanie (vydavateľstvo Premedia) s podtitulom Narodený v Nemecku, popravený na Slovensku.

Kniha Alexandry Senfftovej Bolestivé mlčanie. Foto: Premedia, 2019
kniha ludin1 Kniha Alexandry Senfftovej Bolestivé mlčanie.

Autorka cítila potrebu ticho prelomiť a vyjadriť sa k udalostiam, ktoré mátajú jej rodinu aj rodákov. Fašizmus, vojna, porážka, ďalší život, to sú námety jej príbehu, premietnuté však do intímneho prostredia rodiny. Kniha bude mimoriadne zaujímať aj slovenských čitateľov, lebo starým otcom tejto autorky je Hitlerov vyslanec na Slovensku Hanns Ludin, ktorý bol zodpovedný za deportácie a smrť slovenských Židov. Ludin bol popravený 9. decembra 1947 v Bratislave vo veku 42 rokov.

Hanns Ludin (prvý zľava) po pravici Josepha... Foto: Z knihy Alexandry Senfftovej Bolestivé mlčanie, Premedia, 2019
Hanns Ludin Hanns Ludin (prvý zľava) po pravici Josepha Goebbelsa, pri jeho návšteve v Bratislave koncom roku 1941

Alexandra Senfftová svojho deda, samozrejme, nepoznala, ale dosť sa o ňom napremýšľala. Knihu, v ktorej sú tiež tieto jej úvahy, venovala svojim deťom: aj Ludinove pravnúčatá si iste budú klásť otázku, ako je možné, že starý otec bol vojnový zločinec a zanechal rodine ťažké morálne bremeno. Čo to je za bremeno? Ako to vlastne všetko bolo? Veď aj tento človek bol na začiatku svojho života príťažlivý ambiciózny mladík a v rodine sa na to spomína.

Autorka sa snaží reagovať práve na tieto veľmi citlivé a rozporuplné otázky. Podrobne približuje svoju rozvetvenú rodinu a jej osudy. Hanns Ludin mal šesť detí a peknú, múdru manželku Erlu, ktorú miloval. A miloval aj svoje deti – štyri dievčatá a dvoch chlapcov.

Autorka však skúma najmä svoj vzťah s mamou Erikou, ktorá bola z Ludinových detí najstaršia – rodinná dráma ju teda najviac postihla. Práve ona si pamätala aj Slovensko a Bratislavu, kde sa mali veľmi dobre. Ludinovci mali napríklad v Tatrách chatu, tam sa Erika naučila lyžovať. Pohodlný život, plno rodinných priateľov, dobrá výchova, rozmaznávanie a zrazu je všetko inak! Z diplomata je vrah a v rodine dedičný hriech.

Alexandra Senfftová rozpráva príbeh Ludinovcov cez všedné dni, cez ďalšie osudy jednotlivých členov rodiny. Všetko skúma citlivo, ale nepodlieha sentimentu a jednoznačne odsudzuje účasť starého otca na holokauste. Vyjadrila sa tak aj na pohrebe svojej matky a rodina jej to aj zazlievala, lebo príbuzní sa ho snažia aj obhajovať.

Cez osudy Ludinovcov sa slovenský čitateľ oboznamuje nielen s pocitmi rodiny Hitlerovho diplomata, s jeho minulosťou, ktorá ho viedla k významnej a zničujúcej kariére. Z knihy sa dozvieme, ako jeho rodina po vojne žila a ako sa vôbec nemecká spoločnosť vyrovnávala so situáciou, keď skoro v každej rodine bol niekto poznamenaný vojnou a nacizmom. O výčitkách i hľadaní sily na ďalší život je aj kniha Alexandry Senfftovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Hanns Ludin #Bolestivé mlčanie #Alexandra Senfftová