James Longo: Hitler a Habsburgovci

Autor prezrádza, ako a prečo sa Adolf Hitler zameriaval práve na deti zavraždeného arcivojvodu Františka Ferdinanda a ako mu cisárska rodina vrátila úder. Práve Františkovi synovia boli prví Rakúšania deportovaní do koncentračného tábora Dachau.

15.01.2020 07:00
debata
Hitler a Habsburgovci Foto: Motýľ
hitler-a-habsburgovci Hitler a Habsburgovci

Počas piatich rokov, ktoré strávil mladý Adolf Hitler vo Viedni, sa v ňom zrodila posadnutosť a nenávisť voči cisárskej rodine Habsburgovcov, ktorá ho napokon doviedla k túžbe získať moc a pomstiť sa upadajúcemu impériu aj mŕtvemu arcivojvodovi s jeho cisárskymi sirotami.

Vodcu odpudzovalo netradičné manželstvo arcivojvodu Františka Ferdinanda, ktoré v tradične založenej Habsburskej ríši vyvolalo škandál. Cisárski potomkovia, ktorí z neho vzišli, boli podľa Hitlera stelesnením všetkého, čo bolo zlé na modernizácii, dvadsiatom storočí a na multietnicite a multikultúrnosti rakúsko-uhorskej ríše.

Keď sa dostal k moci, jeho nenávisť voči Habsburgovcom sa zamerala na synov Františka Ferdinanda, ktorí verejne vystupovali proti nacistom a ich rasistickej ideológii. Keď v roku 1938 Nemecko obsadilo Rakúsko, práve oni boli prví dvaja Rakúšania, ktorí boli zatknutí gestapom a odvlečení do Dachau.

V priebehu niekoľkých hodín sa tak dostali z prepychového paláca do väzenia. Ženy z ich rodiny, vrátane princeznej Žofie z Hohenbergu, Františkovej jedinej dcéry, vyhlásili Hitlerovi vojnu. Ich neoblomnosť a odvaha tvárou v tvár zrade a mučeniu udržala rodinu pokope v priebehu vojny, aj počas nasledujúcich traumatických ro­kov.

Korene Hitlerovho odhodlania zničiť rodinu mŕtveho arcivojvodu, ako aj jej odvážny boj proti Führerovi, odhalil James Longo po desaťročí výskumu a rozhovorov s potomkami Habsburgovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Adolf Hitler #František Ferdinand #KC monarchia