Poznáte najkrajšie a najlepšie detské knihy?

Líza, mačka z Trojice, Namydlený blesk a Turecká studnička. Tieto tri knihy sú najkrajšie a zároveň najlepšie detské knihy za jar a leto 2019.

31.01.2020 13:19
debata (1)
Ilustrácia Svetozára Mydla z knihy Daniela... Foto: Ilustrácia: Svetozár Mydlo, vydavateľstvo Trio Publishing
24-namydleny blesk-2x Ilustrácia Svetozára Mydla z knihy Daniela Heviera Namydlený blesk

S knihou je dobre na jar, v lete, na jeseň aj v zime. Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana preto oceňuje tie najkrajšie i najlepšie detské knihy každý štvrťrok. Odborná výtvarná a literárna porota najnovšie vybrala víťazov z jari a leta 2019 a sú medzi nimi osvedčené svetové bestsellery aj slovenské novinky. "Súťaž o najkrajšie detské knihy vydané na Slovensku vznikla v roku 1990 s cieľom podporiť vydávanie výtvarne hodnotných detských kníh. V roku 1991 sa k cene pridala literárna zložka – súťaž o najlepšie detské knihy. A často sa stane, že jedna kniha získa obe tieto ceny, " hovorí Eva Cíferská, vedúca Centra detskej literatúry, čítania a slovenskej sekcie IBBY.

Ondrej Sliacky: Turecká studnička, ilustroval... Foto: Vydavateľstvo Matice slovenskej
24 turecka-studnicka Ondrej Sliacky: Turecká studnička, ilustroval Peter Uchár

Ocenenie výtvarnej poroty za Najkrajšiu detskú knihu za uplynulé obdobie patrí ilustrátorovi a vydavateľovi, literárna porota udeľuje ocenenie za Najlepšiu detskú knihu autorovi textu, prekladateľovi, prípadne zostavovateľovi a vydavateľovi. Za jar a leto 2019 sa najkrajšími a zároveň najlepšími detskými knihami stali Líza, mačka z Trojice (Ján Uličiansky),Turecká studnička (Ondrej Sliacky) a Namydlený blesk (Daniel Hevier). Dve z nich vydalo vydavateľstvo Trio Publishing. „Chceme, aby rodičia a deti mali k dispozísii pekné aj dobré knihy a sme radi, keď si to všíma aj Bibiana,“ hovorí vydavateľka Magdalena Fazekašová.

Daniel Hevier: Namydleny blesk, ilustroval... Foto: Trio Publishing
Daniel Hevier Namydleny blesk Daniel Hevier: Namydleny blesk, ilustroval Svetozár Mydlo

Porotcovia ocenili práve dvoch renomovaných autorov – Daniela Heviera a Jána Uličianskeho. Niekoho možno prekvapí, že Hevierov Namydlený blesk ilustroval Svetozár Mydlo.

„Ilustrácie sú z pozostalosti Svetozára Mydla, boli s Danielom Hevierom priatelia a on sa rozhodol ponúknuť jeho ilustrácie dnešným deťom a oživiť tak jeho pamiatku,“ vysvetľuje vydavateľka Magdalena Fazekašová. Ako dodáva, aj knihy majú svoje vlastné príbehy. Namydlený blesk vyšiel v exkluzívnom vydaní vo veľkom formáte a na 120 stranách, čo je na detskú knihu pomerne rozsiahle. Ale určite to stojí za to.

Ján Ulčiansky: Líza, mačka z Trojice,... Foto: Trio Publishing
24 liza Obalka 002 Ján Ulčiansky: Líza, mačka z Trojice, ilustrácie Vladimír Král

Obe ceny ako najlepšia i najkrajšia kniha pre deti si odniesla aj Líza, mačka z Trojice od Jána Uličianskeho, ktorá je akýmsi pandantom jeho Leonarda, kocúra z ulice.

„Líza je rovnako asertívna ako Leonardo, a keď sa rozhodne, že sa nebude deliť o lásku svojich majiteľov s ich bábätkom, odvážne odíde preč až do Banskej Štiavnice,“ približuje príbeh vydavateľka. Lízu nádhernými ilustráciami vybavil Vladimír Král.

Spomedzi vydavateľov tri ocenenia získali Vydavateľstvo Slovart. Ilustrátorka Barbora Paulovičová „nakreslila“ jednu z najkrajších detských kníh Červené tenisky o neposednej Barborke a ako najlepšie boli ocenené svetoznáma Anna zo Zeleného domu v novom preklade Beáty Mihalovičovej, aj slovenské SuperŽENY autorky Andrey Kellö Žačokovej s 50 príbehmi výnimočných žien, ktoré žili na našom území.

Ilustrácia Svetozára Mydla z knihy Daniela... Foto: Ilustrácia: Svetozár Mydlo, vydavateľstvo Trio Publishing
Daniel Hevier: Namydlený blesk, ilustrácia Svetozár Mydlo Ilustrácia Svetozára Mydla z knihy Daniela Heviera Namydlený blesk

Najkrajšie detské knihy

Vlasta Baránková: Psíček nie je bábika,ilustrovala: Vlasta Baránková (BUVIK) Babča B. Kardošová: Červené tenisky, ilustrovala: Barbora Paulovičová (Vydavateľstvo SLOVART) Ondrej Klenovský: Rozprávky medzi riadkami, ilustrovala: Nina Neczliová (Vydavateľstvo SSS) Peter Glocko: Kto nosí kominárom šťastie, ilustroval: Martin Kellenberger (Daxe) Zuzana Jurigová Kapráliková: Kde je kto?, ilustrovala: Veronika Lesana Renčková (Fortuna Libri) Jana Bodnárová: Sabínkine prázdniny, ilustroval: Martin Kellenberger (Perfekt)

Najlepšie detské knihy

Lucy Maud Montgomery: Anna zo Zeleného domu, preložila: Beáta Mihalkovičová (Vydavateľstvo SLOVART) Mirnix-Dirnix (Perfekt) Andrea Kellö Žačoková: SuperŽENY (Vydavateľstvo SLOVART)

Najkrajšie i najlepšie detské knihy

Ján Uličiansky: Líza, mačka z Trojice, ilustroval: Vladimír Král (Trio Publishing) Ondrej Sliacky: Turecká studnička, ilustroval: Peter Uchnár (Vydavateľstvo Matice slovenskej) Daniel Hevier: Namydlený blesk, ilustrácie: Svetozár Mydlo (Trio Publishing)

Ilustrácia Vladimíra Krála z knihy Jána... Foto: Ilustrácia Vladimír Král, vydavateľstvo Trio Publishing
24 liza male-1 Ilustrácia Vladimíra Krála z knihy Jána Ulčianskeho Líza, mačka z Trojice.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #detská kniha #Bibiana