Gaël Faye: Malá krajina

Ohromujúci príbeh plný spomienok na blažené detstvo, stratený domov a hrôzy vojny v africkej Rwande.

06.02.2020 05:00
debata
Gaël Faye: Malá krajina

Rozpráva o ničivej nenávisti, ktorú ľudia pustili z reťaze. Samotná príslušnosť k národu Tutsiov alebo Hutuov znamenala rozsudok smrti. Masaker národov, besnenie genocídy. Kniha bola preložená do 30 jazykov.

Po krajine voňajúcej mangom a citrónovou trávou sa nenápadne a plazivo rozlievala nenávisť. Nikto netušil, že časom prerastie do zverského vyčíňania. Samotná príslušnosť k národu Tutsiov alebo Hutuov znamenala rozsudok smrti. Masaker národov je ako čierne bahno, koho nezhltne, toho táto špirála násilia poznačí na celý život. Rozprávač Gabriel, syn francúzskeho podnikateľa a rwandskej matky, prežíva bezstarostné a blahobytné detstvo vo vile v Bujumbure. Detským zrakom vníma dianie okolo seba a prináša veľmi osobný pohľad na stratený raj a okolité hrôzy. Patrí medzi vyvolených, ktorým sa v poslednej chvíli podarilo odísť do Francúzska, ale na malú krajinu svojho detstva nikdy nezabudol.

Autorov živý a rytmický štýl umocňuje dojem z príbehu a vystihuje Afriku v celej jej protirečivosti. Malá Krajina sa právom zaradila k najlepším dielam francúzskej literatúry 21. storočia a bola preložená do 30 jazykov.

Tatran

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Gaël Faye